Bliži nam se dugo toplo i sunčano ljeto pa kako bi ga djeca mogla provesti što bezbrižnije, donosimo nekoliko pravila kojih se dobro pridržavati kako bi djeca ostala zdrava i sretna. Dugi ljetni dani provoda i igre na otvorenom, na plažama i bazenima su pred nama i važno je ponoviti osnove zaštite od sunca, opeklina, ugriza komaraca, pčela, dehidracije, ali i toplinskog udara.

Otrovni bršljan, otrovni hrast, ruj

Ako dijete dođe u dodir s bilo kojom od spomenutih biljaka, bilo putem kože ili preko odjeće, može se pojaviti jaka alergijska reakcija na koži, odnosno jaki osip u obliku linearnih prugi ili čvorića koji izuzetno svrbe. Ovisno koliko dugo je dijete bilo izloženo ovom kontaktnom alergenu, osip može izbiti odmah na jednoj strani tijela (koja je bila više izložena), ali kroz nekoliko dana i po ostatku tijela.

Da bi se osip smirio, potrebno je koristiti umirujuće losione i kreme s hidrokortizonom. Ali uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom. Vrlo je važno dobro oprati odjeću koju je dijete nosilo prilikom kontakta s biljkom i to u vrućoj vodi, na 95 stupnjeva, jer otrov s ovih biljaka može “preživjeti” i mjesecima na odjeći.

Ugrizi komaraca

Ovi mali kukci koji nam često u ljetnim mjesecima zagorčavaju život svojim postojanjem znaju biti poprilično uporni i naporni u svojim nastojanjima. Njihovi ubodi poznato svrbe, no osim korištenja raznih sredstava protiv komaraca, bilo krema, sprejeva, svijeća i ostalih koje se mogu pronaći na tržištu, teško je naći pravo rješenje kojim bismo im u potpunosti “pobjegli”. No, ono što je važno je da obratite pažnju na upozorenja i čitate deklaracije, jer nisu svi proizvodi protiv komaraca za djecu. korisiti.

Ubodi pčela

Ubodi pčela mogu zaboljeti, no kod neke djece mogu izazivati i alergijske reakcije, odnosno zatvaranje dišnih putova ili anafilaksiju. Najčešće počinje iznenada i u najgorem slučaju može biti smrtonosna. Obično je popraćena i drugim simptomima, uključujući svrbež, osip, oticanje grla i nizak krvni tlak.

Ako dijete nakon uboda ima probleme s disanjem odmah posjetite liječnika! Najbolja zaštita protiv uboda pčela je korištenje raznih sprejeva protiv uboda i boravak na mjestima koja nisu blizu pčeljinih gnijezda. Dobro je podučiti dijete da kada se pčela približi, da se ukipi i miruje dok ne ode.

Krpelji

Ako odlazite na šetnju šumom ili kroz visoku travu, obratite pozornost na krpelje! Krpelji se lako i brzo uvuku u odjeću, kožu i mogu uzrokovati Lajmske bolesti. Lajmska bolest je bakterijska bolest koja se na čovjeka prenosi ubodom zaraženog krpelja. Ova bolest najčešća je kod djece starosti od 5 do 14 godina.

Da bi bili sigurni kako dijete nije pokupilo krpelja, važno ga je temeljito pregledati, a posebno skrivena mjesta poput kose. Krpelja odmah odstranite. Ako ne možete sami ili je dio ostao ispod kože, svakako posjetite liječnika.

Dehidracija i toplinski udari

Za dijete kao i za odrasle važno je biti puno tekućine. U suprotnom za vrijeme vrućih, ljetnih dana prijeti dehidracija ili čak i toplinski udar. Toplinski udar znači da je tijelo pregrijano do točke kada počinje halucinacija. Puls je van svake kontrole, osjećate vrtoglavicu, a vanjska temperatura tijela može doseći nevjerojatnih 98 stupnjeva. U ovom stanju osoba nema svjesnost da bi se trebala rashladiti, jer nije svjesna događaja oko sebe i ne luči znoj koji je prirodni rashlađivač tijela.

Djeca do 6 godina trebala bi prije izlaska van popiti 2-3 velike čaše vode, dok bi starija djeca trebala piti oko litru vode. Tekućinu treba nadoknađivati svakih 30 do 60 minuta, a u situaciji visoke vanjske temperature i znojenja, normalno je mokriti svaka 3 do 4 sata. Ako se dijete bavi sportom treba nadoknađivati elektrolite u tijelu kroz tekućine, kako bi se zamijenio veliki gubitak soli iz organizma zbog znojenja.

Opekline od sunca

Jedno pretjerano izlaganje suncu prije 18. godine koje završi s crvenom, bolnom kožom i vodenim mjehurićima, udvostručava rizik od nastanka melanoma kasnije u životu, a koji je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka. Stoga, je najvažnija prevencija. Trideset minuta prije izlaska na sunce, potrebno je nanijeti zaštitnu kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom 50. Vrlo je važno i ponavljati postupak svakih nekoliko sati te uvijek kada dijete izađe iz vode. Neka dijete na plaži boravi što je više moguće u hladu.

Ako dijete svejedno izgori ili pocrveni na suncu, vazelin, razni preparati na bazi aloe verae, pa čak i običan jogurt pomoći će umiriti kožu zahvaćenu crvenilom. Ako je opeklina teška, svako se obratite liječniku.