Amebijaza je crijevna parazitna bolest koja najčešće dolazi konzumacijom jela i pića kontaminiranih parazitom Entamoeba histolytica.

Ameba je jednostanični organizam koji može živjeti u čovjekovim crijevima bez da uzrokuje ikakve simptome, no ponekad može uzrokovati neugodne simptome. U rijetkim se slučajevima može proširiti i na jetru, pluća i mozak.

Simptomi kod djece

Većina djece neće razviti simptome, a oni koji će ih osjetiti požalit će se na bol u trbuhu, neurednu stolicu (proljev i zatvor), nadutost, vjetrove i gubitak apetita. Neka će djeca simptome razviti nekoliko dana nakon zaraze dok će se ostalima simptomi pojaviti mjesecima nakon zaraze.

Kako bolest napreduje, smetnje postaju sve jače. Proljevi većinom traju po nekoliko dana, a stolice su obično kašaste, sluzave i nisu prečeste. Kasnije se mogu javiti i grčevi u trbuhu i sluzavo krvave stolice. Amebijaza je poznata kao bolest koja se često vraća. Bolest se, kao i ostale crijevne zarazne bolesti, prenosi zaraženom hranom, vodom i kontaktom.

Amebijaza je zarazna

Amebijaza je češća u sredinama bez adekvatnih higijenskih uvjeta, no izloženi su joj svi koji dolaze u kontakt sa zagađenim jelom i pićem. Zaraza se prenosi preko stolice i zato je kontaminacija češća u nepovoljnim životnim uvjetima, no djeca se mogu zaraziti i dirajući zemlju koja je potencijalno zagađena fekalijama zaraženog psa. Amebijaza se među djecom najčešće prenosi neadekvatnom higijenom ruku nakon obavljanja nužde.

Zarazu amebijazom najlakše možete spriječiti temeljitim pranjem sirovog voća i povrća, te pravilnim kuhanjem namirnica kako bi visoke temperature uništile eventualne nametnike u hrani.

Liječenje

Liječniku obiteljske medicine svakako se valja javiti ako vaša dijete iskusi neki od navedenih simptoma amebijaze. Liječnik će ga tada uputiti na pretragu stolice odnosno provokaciju gorkom solju. Dijete će nekoliko dana morati provocirati stolicu, a liječnik će sakupljati uzorke i testirati ih na amebijazu.

Ako se zaraza ustanovi, liječnik će vjerojatno djetetu prepisati desetodnevno liječenje metronidazolom, a zatim će ponovno provocirati stolicu kako bi provjerio jesu li parazit i eventualne ciste uklonjene. Metronidazol je lijek neugodna, gorka okusa pa će neka djeca imati poteškoća s gutanjem lijeka.

Posebnu pažnju treba usmjeriti i na djetetovu prehranu koja mora biti kalorična i kvalitetna. Svakako treba izbjegavati masnu hranu, mlijeko i mliječne proizvode te namirnice koje sadrže puno celuloze.

Najvažnija je edukacija 

Higijenske navike mališani bi trebali početi usvajati već nakon navršene prve godine. S djetetom razgovarajte o higijeni nakon obavljanja nužde, kontakta sa životinjama, kihanja, puhanja nosa te ga  naučite pravilno oprati i nasapunati ruke. Također mu objasnite kako nakon igre u parku, obavezno pere ruke i prije pranja ih nikako ne približava ustima.

Koliko je održavanje higijene ruku važno djetetu možete približiti i čitanjem edukativnih slikovnica o higijeni u kojima će na jednostavan, zanimljiv i šaljiv način saznati što se može dogoditi s njegovim tijelom ako ne pere redovito ruke.

[PROČITAJTE JOŠ: Zloćkaste bakterije Mrljek i Prljek u novoj seriji slikovnica o higijeni]

Kako pravilno prati ruke?

Ruke se uvijek peru u toploj vodi, uz obavezno korištenje sapuna. Za sasvim malu djecu praktičnim se pokazao tekući sapun jer im tvrdi lako isklizne iz ručica. Ruke treba smočiti toplom vodom i sapunom napraviti bogatu pjenu. Potom treba istrljati sve površine, a posebno oko noktiju, palac i između prstiju.

Ruke treba prati najmanje 15 sekundi i nakon toga dobro isprati sapunicu. I za kraj obrisati ruke papirnatim ubrusima ili čistim ručnikom. Najvažnije, opranim rukama ne zatvarati slavinu.