Moderno doba, uz mnoge prednosti, sa sobom je donijelo i sve veći broj bolesti i stanja koja prije nisu bila toliko česta, a danas su gotovo svakodnevna pojava. Možda najbolji primjer su alergije, od kojih pati gotovo svaka osoba – barem u jedno doba godine. One mogu biti povezane s peludom različitih biljaka, ali se mogu manifestirati i kao reakcija na prehrambene proizvode. Činjenica je i kako najveći dio populacije koji iz sezone u sezonu vodi borbu s alergijama, čine upravo djeca. Posljednjih nekoliko generacija kao da svako dijete već od malih nogu pati od neke boljke. I dok se većina stanja rješava terapijom određenim lijekovima, mnogo se ljudi sve više okreće prirodnijim načinima liječenja. U ovu kategoriju zasigurno spadaju liječenja u slanoj sobi te barokomori.

Slana soba – spas za dišne puteve

Haloterapija je naziv za prirodno liječenje pomoću soli. Prirodna sol posebnu blagodat ima za dišne putove, kao i kožu. Slana soba je prostorija koja je djelomično ili u potpunosti napravljena od soli, te u kojoj halogenerator u zrak raspršuje njene čestice. Još u 19.stoljeću bilo je poznato kako se oboljeli od respriratornih bolesti osjećaju bolje nakon boravka u špilji koja je prirodno obložena solju.

Dobrobiti boravka u slanoj sobi vidljive su upravo kod respiratornih problema. Djeci koja boluju od astme, tek nekoliko tretmana znatno može olakšati disanje i prohodnost dišnih puteva. Izvrsna se pokazala i kao rješenje za kožne bolesti, ali i kod odraslih koji se nose s nekim oblikom stresa. Boravak u slanoj sobi znatno će ubrzati tijek oporavka i kod obične prehlade ili gripe, a stručnjaci tretman svakako preporučuju djeci koja često obolijevaju od upala ždrijela i angina.

Broj tretmana u slanoj sobi je individualan, budući da se već nakon prvog odlaska osjeća olakšanje i povlačenje simptoma. Liječnici ipak preporučuju desetak odlazaka, kako bi učinak trajao što dulje. Posebno bi korisno bilo otići u proljeće, ukoliko patite od alergija povezanih s peludom. Prosječno trajanje jednog tretmana je ograničeno na 40 minuta boravka u slanoj sobi.

Barokomora – čisti kisik u službi liječenja

Kod mališana i odraslih koji boluju od kroničnih bolesti, kao i u procesu oporavka od težih ozljeda, posljednjih se nekoliko godina spasonosnim tretmanom pokazao onaj u barokomori. Barokomora je medicinski uređaj za liječenje, primjenom oksidacijeudisanja čistog kisika u okolini povišenog tlaka. Iako je prvenstveno bila namijenjena roniocima koji su nastradali na velikoj dubini, šezdesetih godina prošlog stoljeća sve je više stručnjaka počelo uočavati njenu korisnost i kod drugih vidova ozljeda i bolesti.

Dovođenjem veće koncentracije kisika u tijelo, tijelo zapravo potiče nastanak novih krvnih žila ondje gdje su stare neprohodne ili oštećene, ojačava imunološki sustav organizma, te potiče brže zacjeljenje otvorenih rana. Barokomora je jednako sigurna metoda liječenja i za malu djecu, te se sve češće koristi upravo kod oporavka od nekih većih ozljeda i trauma, te operacija. Od kroničnih bolesti, ova se vrsta terapije pokazala veoma dobrom kod cerebralne paralize, budući da povećava i ubrzava učinak fizikalne terapije.

Prije samog tretmana u barokomori, potrebno je napraviti nekoliko pretraga kako bi se utvrdilo postoje li kakva ograničenja i moguće opasnosti od udisanja čistog kisika. U proces vas može uputiti uputiti vaš liječnik opće prakse. Boravak u barokomori obično traje sat do sat i pol, te zahtijeva otprilike četrdesetak kontinuiranih odlazaka kako bi učinak bio maksimalan.

Cijene tretmana

Tretman u slanoj sobi može se pronaći na sve više lokacija u Hrvatskoj, dok mu je prosječna cijena 100 kuna (odnosi se na jedan boravak u trajanju do sat vremena). Tretman u barokomori još je prije osam godina stavljen na popis tretmana financiranih od HZZO-a, no odnosi se na kronična oboljenja koja treba potvrditi vaš liječnik. Za tretmane koji ne spadaju u kategoriju kroničnih bolesti, morate biti spremni izdvojiti oko 500 kuna po tretmanu.