U najhladnijem smo periodu godine kada nas “napadaju” prehlade, gripe i hunjavice te radimo sve i svašta da bi svi članovi obitelji bili i ostali zdravi. Imunitet osnažujemo starim receptima naših baka – toplim napitcima, limunom, medom, đumbirom i češnjakom. Isto tako, tijekom zime više nam odgovaraju topliji obroci poput variva, sarme, juha i gulaša, pa takve obroke nudimo i djeci. No kad su slastice u pitanju, jedemo sve i svašta, osim – sladoleda. Na popisu zimskih poslastica sladoled je gotovo neprihvatljiv. Rijetko se pitamo zašto je to tako i ne znamo zapravo točan odgovor na pitanje zašto nije u redu zimi djeci dati sladoled? Malo smo istražili ovo pitanje.

Čini se kako sladoled doista nije najbolja hrana koju djeci možemo dati tijekom zime. Ali to nije zbog uobičajenog vjerovanja da će od hladnog sladoleda djeca dobiti upalu grla i prehladu. Uzročnici prehlada i gripa zimi su virusi. Naravno, hladna i ledena hrana ne pomaže i kod bolesti pogoršava opće stanje, ali nisu glavni krivac za zimske boljke. Ono što u sladoledu nije preporučljivo je – šećer. Naime, virusi i bakterije koji su se već probili u naš organizam, hranit će se upravo tim šećerom i postati još aktivniji.

Nadalje, poznato je da mliječni proizvodi u našem organizmu stvaraju sluz. Veće količine lučene sluzi potom se zgušnjavaju i blokiraju prohodnost nosa tijekom hladnoće i gripe. Stoga sladoled i mliječni proizvodi nisu preporučljivi u večernjim satima, odnosno prije spavanja, jer će potaknuti lučenje sluzi noću, kada je disanje ionako već otežano.

Kao i ostala hladna hrana i napitci, sladoled će rashladiti organizam. Možda neće direktno izazvati bolest, ali će crpiti energiju organizma da se ponovno zagrije, a time ga slabije braniti od stvarnih uzročnika bolesti – virusa. Naš organizam zimi instinktivno traži toplu hranu kako bi mu pomogli da energiju troši na važnije “poslove”.

Sladoled i hladna hrana mogu pogoršati neke simptome prehlade poput kašlja, grlobolje ili zubobolje. Ako je organizam u fazi borbe s virusima, a simptomi su slabi i ne prijete ozbiljnim oboljenjem, hladna hrana taj proces može preokrenuti u korist virusa.

Ako vaše dijete baš jako, jako žudi za sladoledom, napravite ga sami kod kuće i koristite biljna mlijeka (npr. bademovo), probiotike i svježe voće. Neka bude kremasti i u njega slobodno izmrvite orašaste plodove (npr. orahe i bademe). Nakon serviranja sladoleda, pričekajte da se malo otopi, miješajte ga žličicom da postane kremasti i mekani i da se njegova temperatura barem malo podigne. Umjesto sladoleda, žudnju za slatkim možete zadovoljiti i tako da djetetu ponudite vruću čokoladu ili neki drugi topli napitak koji je zimi puno bolji izbor. Posebno ako ga napravite od bademovog mlijeka, pravog kakaa, meda i s usitnjenim lješnjacima.