Poznato je kako sauna ima puno pozitivnih utjecaja na zdravlje, posebice na imunološki sustav. Topli zrak širi pore na koži, te se na taj način lakše izlučuju toksini što omogućava tijelu da se brani od raznih bolesti karakterističnih za dišni sustav, poput, astme, bronhitisa, gripe. Vrućina u sauni povisuje tjelesnu temperaturu na 38°C, a tijelo počinje reagirati jednako kao kod povišene tjelesne temperature uzrokovane bolešću – pojačano stvara bijele krvne stanice i protutijela. Na taj način započinje prirodni proces ozdravljenja i jačanje imunološkog sustava tijela.

Odlazak u saunu jednom tjedno kroz cijelu godinu itekako će blagotvorno djelovati na zdravlje djeteta. Jedna od prednosti tjednog korištenja sauna je da topli zrak u saunama pomaže kod izgradnje imunološkog sustava djeteta, koji se lakše odupire napadu respiratornih virusa.

„Sauniranje treba započeti postepeno i djetetu treba napomenuti i dozvoliti napuštanje saune u trenutku kad mu saunanje više ne odgovara. U Finskoj više od 90% djece isproba saunu prije svoje 7 godine života.“, napominje Sabina Stipčič, voditeljica wellnessa i bazena Termi Tuhelj koje su uvele program sauniranja za djecu.

Zašto bi se djeca saunirala?

Redovito korištenje saune blagotvorno djeluje na djecu koja imaju poteškoća s dišnim sustavom. Za djecu koja imaju poteškoća kod disanja, udisanje vrućega zraka manje je fizički naporno od tjelovježbe ili korištenja vruće kupelji. Vrući zrak dodatno aktivira mišiće koji pokreću proces disanja i na taj način dodatno otvara dišne puteve koji vode do pluća. Eventualno kašljanje ili zvučno disanje nakon izlaska iz saune brzo nestaje. Kod djece koja su isprobala terapiju u saunama primijećeno je dugotrajno poboljšanje u zdravstvenom stanju cijelog organizma.

Koliko često se djeci preporučuje sauniranje?

Odlazak u saunu jednom tjedno kroz cijelu godinu blagotvorno djeluje na zdravlje djeteta. Jedna od prednosti tjednog korištenja sauna je da topli zrak u saunama pomaže kod izgradnje imunološkog sustava djeteta, kojim se lakše odupire napadu respiratornih virusa. Naravno da djeca mogu i češće posjećivati saune.
„Nema razloga da djeca ne koriste blagodati koje pruža sauna, iako su kod korištenja preporučene neke sigurnosne mjere. Kod posjeta sauni, boravak u istoj ne bi trebao trajati duže od  10 minuta“, zaključuje Sabina Stipčič.

Od koje godine života djeca slobodno koriste saunu?

Djeca mogu koristiti saunu od trenutka kada su svjesna procesa saunanja, tj. kada su u stanju jasno se izraziti ukoliko im proces saunanja ne odgovara. Saunanje treba započeti postepeno i djetetu treba napomenuti i dozvoliti napuštanje saune u trenutku kad mu saunanje više ne odgovara. Dijete koje ne može jasno izraziti osjećaje premaleno je za korištenje saune. U Finskoj više od 90% djece isproba saunu prije svoje 7 godine života.

Kako se sauniraju djeca?

Sposobnost hlađenja tijela je kod djece drukčija nego kod odraslih. Nema razloga da djeca ne koriste blagodati koje im pruža sauna, iako su kod korištenja preporučene neke siguronosne mjere. Kod posjeta sauni, boravak u istoj ne bi trebao trajati duže od 10 minuta te bi djeca trebala koristiti samo donje klupe na kojima je temperatura manja.

Gdje se djeca mogu saunirati u Hrvatskoj?

Kako od benefita koje pruža topli zrak ne bi bili izuzeti oni najmlađi u Termama Tuhelj su osmislili poseban program sauniranja za djecu. Svakog ponedjeljka od 12.00 do 14.00 sati i subote od 10.00 do 12.00 sati u Termama Tuhelj djeca mogu uživati u posebnom programu sauniranja za najmlađe.

Sauna program za najmlađe vođen je od strane educiranog osoblja te počinje s predstavljanjem sauna. Djecu se uči pravilima saunanja i ponašanja u sauni te predstavljaju pozitivni učinci saunanja. Slijedi privikavanje na blagu saunu te prelazak u pravi saunu. Koja sve iznenađenja za najmlađe nude u Tuhelju provjerite ovdje.