Voće i povrće mamama su oduvijek oduzimali vrijeme i živce jer neki mališani generacijama izražavaju odbojnost čak i prema najslađem voću. Novija istraživanja pokazala su kako je djetetovo odbijanje voća i povrća, evolucijske prirode jer su naši preci bili naučeni preplašiti se nad svakom novom zelenom ili “biljkastom” namirnicom zbog potencijalnog trovanja.

Nutkanje, aviončići, žlice za mamu, tatu, baku i slične metode ponekad ipak ne rađaju plodom, a dijete ne unese preporučene dnevne količine voća i povrća, što iznosi nekih pet serviranja bilo sirovog ili kuhanog.

Naravno da ni zdrava odrasla osoba ponekad ne unosi tolike količine voća i povrća, no za dijete u razvoju, važno je ne izostavljati elementarne namirnice bogate potrebnim nutrijentima.

Iako je sakrivanje i podvaljivanje hrane česta tema rasprava mama i tata na roditeljskim forumima, djetetovo zdrastveno stanje ponekad mora biti važnije od moralnih stavova  pa mu povremeno ubacivanje namirnica koje ne voli u jela koja voli, nikako ne može naškoditi.

Iskoristite djetetovu omiljenu namirnicu

Djeca u prvim godinama života obično razvijaju simpatije prema određenoj vrsti hrane, a najčešće je riječ o utješnim obrocima odnosno onome što se servira u bočici, omiljenoj šalici ili tanjuru. Tako nije rijetkost da su mliječne kašice uvijek dobrodošle ako se vašeg mališana pita, a one vam mogu vrlo dobro poslužiti za “podvaljivanje” povrća ili voća.

Ako dijete voli mliječnu kašicu blijede boje, voćke kao što su jabuka, kruška ili banana, neće se primjetiti ako ih dobro naribate i umješate u homogenu smjesu zajedno s kašom. Ako je kašica nešto tamnije boje, tada u nju možete smiksati i naranču, dinju ili breskvu, ali u manjim količinama jer će se kiselu voćku dijete lakše primjetiti.

U zobene i rižine kašice koje pravite s vodom, dodajte skuhani pire od krumpira, celera ili korijena peršina.

Ako dijete voli pudinge jogurte i sladolede, u puding mu ukuhajte bananu ili ako je riječ o pudingu od jagode, dodajte neko crveno bobičasto voće koje ste prethodno smiksali. U običan tekući jogurt umješajte bilo koje smiksano voće i djetetu objasnite da je riječ o voćnom jogurtu. Ako je potrebno, smjesu zaista i prelijte u čašicu voćnog jogurta koje dijete inače jede.

Sladoled neće odbiti, a vi se poslužite ili mliječnom opcijom( zamrznuti jogurt s miksanim voćem) ili običnom varijantom( zaleđena voćna kaša).

Voćni smoothie ili mliječni frape djeca uglavnom vole jer je napitak osvježavajuć, a uvijek ga možete i zasladiti medom.

Izmislite novi umak za tjesteninu

Pohana jela nikako nisu preporučljiva za čestu konzumaciju, no upravo je pohano i prženo povrće najslađa varijanta koju djeca teško odbijaju. Pohane tikvice, patlidžani pa čak i kupusnjače pržene u gustom umaku za palačinke, čine konkretan obrok koji se, u umjerenim dozama, ipak može ponuditi izbirljivijoj djeci.

Prilično uspješna metoda su varijacije na temu omiljenog umaka za tjesteninu, rižu ili njoke. Umak bolonjez ili bilo koji sličan umak dobra je podloga za ubacivanje sitno sjeckanog povrća kao što su oguljene tikvice, paprike, mrkve, krumpiri, celer, korijen peršina ili oguljeni patlidžan. Ako ih dovoljno sićušno nascjeckate, povrće će se stopiti s umakom i dijete neće osjetiti razliku.

Ako vaše dijete preferira makar jednu vrstu guste juhe, u nju uvijek možete umiksati barem još dvije vrste povrća slične boje koje neće zamjetiti.

Ako ni jedan od ovih načina ne djeluje kod vašeg mališana, uvijek vam ostaje dobro provjerena i zdrava metoda voćnih i povrtnih cijeđenih sokova razrijeđenih s vodom i zaslađenih s medom. Servirani u omiljenoj bočici ili šalici, djetetu će poslužiti kao utjeha i okrijepa, a osigurat će mu, makar dio, preporučene dnevne doze.