Iako sa zatvorom ili opstipacijom muku muči veliki broj ljudi, o ovoj temi se ne priča na sva zvona. Od zatvora pate milijuni ljudi, a čak tri četvrtine su žene. Jedan je od najčešćih gastroeneteroloških problema, a uzrokuje ga nepravilna prehrana, stres, smanjena fizička aktivnost te dehidracija. Posebno je “popularan” među ženama tijekom trudnoće ili nakon poroda. Vrlo je neugodan i naporan, a može uzrokovati i druge bolesti poput oštećenja sluznice analnog kanala, čira rektuma i hemoroide.

[PROČITAJTE I OVO: Zatvor i nadustost crijeva su uobičajena stanja na početku trudnoće]

Kako biste sve spomenuto izbjegli i kako se ne bi svaki put prije odlaska na toalet  preznojavali, za početak posvetite više pažnje svojoj prehrani. Ne zaboravite da se zdravlje ipak nalazi na tanjuru. Zapitajte se što jedete i obratite pozornost na sljedeće namirnice koje kriju uspješnu formulu za rješavanje zatvora.

1. Mahunarke

Grah, leća i grašak povrće je koje biste svakako trebali uključiti u svakodnevnu prehranu. Mahunarke su bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.

2. Zobene pahuljice

Smatraju se jednim od najbogatijih izvora vlakana. Ako su vam mrske, pomiješajte ih s bananom ili jogurtom, izmiksajte u blenderu i nećete ih ni osjetiti.

3. Orašasti plodovi

Svaki dan šaka orašastih plodova u vašoj prehrani, pola je zdravlja. Plodovi su odličan izvor proteina i zdravih masnoća. Primjerice, pola šalice badema organizmu daje skoro 9 grama vlakana.

4. Jogurt

Sadrži probiotike koji opskrbljuju naša crijeva dobrim bakterijama i pomažu probavni trakt održati zdravim. Osim jogurta, odličan probiotik je i kefir.

5. Šljive

Smatraju se jednim od najboljih prirodnih lijekova protiv zatvora. Možete probati šljivin sok, pirjane šljive koje se prokuhavaju pet minuta u vodi te suhe šljive natopljene u vodi preko noći.

6. Maslinovo ulje

Ulje pomaže u stimulaciji probavnog sustava i prevenciji zatvora. Ujutro na prazan želudac popijte jednu žlicu maslinovog ulja s jednom žličicom soka od limuna.

Ukoliko vam se pojave neki od sljedećih simptoma: krv u stolici, pogoršanje zatvora, kronični zatvor, povećana tjelesna temperatura, abdominalna bol te izmjenjivanje zatvora i proljeva obavezno se javite liječniku.