Zimski mjeseci, uz obilje zabave koje donose blagdani, često su praćeni i dosadnim prehladama i virozama. Iako prehlada može proći za nekoliko dana, mnogi mali i veliki potom “muku muče” s dosadnim kašljem koji se ipak nešto teže povlači. Iako na tržištu postoji velik broj proizvoda za suzbijanje i ublažavanje kašlja, ponekad se dovoljno osloniti na “domaću ljekarnu”. Neke vrste prirodnih čajeva i biljaka biti će dovoljne za ublažavanje kašlja, bez opasnosti od nuspojava, pogotovo kod mališana.

Prepoznati tip kašlja

Za početak je vrlo važno prepoznati koji tip kašlja muči vas ili vašeg mališana. Produktivni kašalj odnosi se na onaj koji prati izlučivanje sekreta iz dišnih puteva, koji i izaziva podražaj i nakon za iskašljavanjem. Kod ovog tipa kašlja problem je taj što često nije moguće iskašljati sav sekret prisutan u dišnim putevima, te ga često natrag progutamo. Tada se događa “začarani krug”, u kojem se stvara sve više sekreta koji nismo u mogućnosti u potpunosti izbaciti iz dišnih puteva. Tada se preporuča uzimanje preparata koji će potaknuti kašalj i osigurati njegovo lakše izbacivanje, a samim time i skratiti trajanje upale dišnih puteva.

Suhi ili neproduktivni kašalj predstavlja onaj kod kojeg nije prisutan nikakav oblik sekreta. Uzrokuje ga nadraženost i suhoća sluznice grla, i često je mnogo neugodniji od produktivnog kašlja i može biti praćen boli u prsima. Ovdje bi stoga trebalo djelovati na način da se potakne obnavljanje sluznice i time prekine dosadan kašalj.

Prirodni čajevi i biljke kao spas

Liječenje i ublažavanje kašlja ne mora uvijek biti problem kod kojeg ćemo potražiti gotova rješenja u obliku sirupa ili tableta koje možemo pronaći u ljekarnama. Prava pomoć često će doći upravo iz prirode, te je u nekoliko koraka samostalno moguće pripraviti rješenja koja će zasigurno blagotvorno djelovati na cijeli organizam, ali i ono najvažnije – suzbiti će i s vremenom potpuno reducirati neugodan kašalj. Korištenje prirodnih preparata preporuča se i kod kašlja koji muči mališane. Iako sasvim mala djeca ne mogu konzumirati sve biljke i prirodne tvari koje to mogu odrasli, s nekoliko njih ne možete pogriješiti.

O kojoj god vrsti kašlja se radi, važno je osigurati dovoljnu količinu tekućine, bila to i obična voda. Od čajeva nećete pogriješiti s kamilicom, koja je iznimno blaga i bez straha ju mogu piti i mala djeca. “Pojačana” domaćim medom, ispijanje ovog blagotvornog čaja tijekom nekoliko dana će smanjiti osjećaj nadraženosti koji potiče suhi kašalj, ali i potaknuti izlučivanje sekreta kod produktivnog kašlja.

Bijeli sljez također spada u skupinu prirodnih rješenja za suzbijanje kašlja, kako kod odraslih tako i kod mališana. Također ima i privlačan miris i okus te je čaj od bijelog sljeza dovoljno zasladiti tek s malo meda.

Za produktivan kašalj najčešće se koriste majčina dušica, bazga, anis, te metvica. Kod mališana je poželjna i inhalacija iznad posude toplog čaja koja će otvoriti dišne puteve i olakšati iskašljavanje. Trputac, sljez i stolisnik biljni su čajevi koji će obložiti sluznicu i zaustaviti suhi kašalj.