Po nekoliko puta na dan dogodi se da vaša vesela bebica baci na pod dudu varalicu ili joj ona slučajno padne na pod. Većina roditelja dudu ispere pod mlazom vode, oni pedantniji je steriliziraju u vrućoj vodi kako bi spriječili razne klice i bakterije da uđu u bebina usta, odnosno organizam. No najnovija studija predlaže nešto drugo – dudu stavite u svoja usta, “očistite” je vlastitom slinom, jer na taj način pomažete svom djetetu da razvije i ojača imunitet.

Mnogima je i sama pomisao na ovu praksu gadljiva i u najmanju ruku nehigijenska i, naravno, ako duda padne na ulici ili u blato, ni jedan roditelj je neće staviti u usta. Ali najnovija opsežna studija objavljena u stručnom časopisu Pediatrics tvrdi da slina djeluje preventivno na razvoj raznih alergija kod djece, jer mijenja građu bakterija koje žive unutar i izvan naših tijela. Te bakterije nazivaju se “mikrobiomi”, a kada ih roditelji svojom slinom mijenjaju, rezultat je manje alergijskih bolesti poput ekcema i astme.

Znanstvenici koji su radili na studiji kažu da je 65 beba čiji su roditelji dude čistili svojom slinom, pod puno manjim rizikom od razvoja ekcema i astme, a u usporedbi s bebama čiji su roditelji dude prali i dezinficirali vodom.

Kako je uopće došlo do ove studije? Znanstvenici su proučavali rezultate jedne starije velike studije vezane za pojavnost alergija kod djece i otkrili da su roditelji djece s alergijama redovito spominjali da su uvijek čistili dude vodom kad su završile na podu.

Znanstvenici smatraju da kada roditelj dudu stavi u svoja usta, pocucla je na kratko i na taj način očisti, svome djetetu prenese preko sline neke bezazlene bakterije iz vlastita organizma. To su i dokazali analizom bebine sline u samoj studiji.

“Smatramo da te bakterije stimuliraju bebin imunološki sustav”, kažu stručnjaci te dodaju da bezopasne bakterije koje prenesemo bebi, uče bebin organizam kako se boriti protiv njih i kako se oduprijeti razvoju alergija.

Ova studija podudara se s onima koje potiču roditelje da dozvole djeci da dođu u doticaj s malo prašine, blata, prljavštine, jer je to dobro za njihov imunološki sustav.

Sve su glasniji oni koji zagovaraju povratak starim navikama koje su generacijama prije samo 40 ili 50 godina bile normalne, a za primjer može poslužiti upravo čišćenje dude u vlastitim ustima i igranje djece u različitim okolinama. Iste te generacije imaju puno manje alergija, otpornije su i stručnjaci vjeruju da je to zato što ih roditelji nisu podizali u gotovo sterilnim uvjetima u kojima je sve bilo “bljak”. Izlaganje djeteta bezazlenim mikrobima u ranoj dobi pomaže mu ojačati imunitet i otpornost organizma prema puno ozbiljnijim bakterijama kojima se treba uspješno othrvati.