Razrokost ili škiljavost medicinskim se rječnikom naziva strabizam. Vrlo je čest i javlja se u 4-6% ljudi, od kojih 50% ima slabovidnost škiljavog oka. Djeca koja boluju od strabizma često su na meti zadirkivanja vršnjaka, što negativno utječe na njihovo samopouzdanje. Sada je dokazano da su razroka djeca doista manje prihvaćena od vršnjaka i diskriminirana.

“Negativni stavovi javljaju se oko 6. godine i povećavaju s odrastanjem djece”, objavili su švicarski znanstvenici u stručnom časopisu British Journal of Ophthalmology.

U većini slučajeva “roditelji doista ne bi trebali čekati duže od 5. godine prije kirurškog zahvata”, kazao je voditelj istraživanja Daniel Stephane Mojon. Dobra vijest je da je strabizam izlječiv, pa rana intervencija može imati višestruke pozitivne posljedice na rast i razvoj djeteta.

Ovo je jedno od prvih istraživanja koje se bavilo utjecajem strabizma na društveni život i samopouzdanje djeteta. Najčešći oblik strabizma je razrokost, a medicina još nije dala odgovor na pitanje što uzrokuje “bježanje” oka ili očiju. Ponekad se strabizam javlja zbog oslabljenih mišića koji kontroliraju pomicanje oka.

Djeca mlađa od 4 godine neće primjetiti razrokost kod druge djece, jer njihov mozak drugačije procesuira lica, gleda ih “u dijelovima”, a ne kao cjelinu. Nakon 4. godine stvari se mijenjaju i djeca počinju diskriminirati drugačije od sebe i većine, kažu znanstvenici.

Iz tog razloga, autori studije preporučaju kiruršku operaciju oka ili očiju prije 6. godine, kako bi se izbjegli problemi u društvenim odnosima, koji mogu uzrokovati niz drugih psihičko-emocionalnih problema kod djeteta sa strabizmom.

Čak i odrasli koji pate od strabizma imaju velikih problema sa prihvaćanjem samih sebe, izvor su ismijavanja i imaju manjak samopouzdanja zbog straha kako će ih drugi vidjeti i prihvatiti.

Uspješnost kirurških zahvata vrlo je visoka, no ponekad će biti potrebno više od jedne operacije, kažu stručnjaci.

(JK, Izvor: WEBMD.com)