Poznato je da od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a) ne obolijevaju samo odrasli, već da on nakon iznimno snažnih emocionalnih i psiholoških trauma može pogoditi i djecu. Obzirom da se njihov mozak i organizam još uvijek razvijaju, znanstvensici pokušavaju otkriti kakve posljedice PTSP ostavlja na mozak mališana.

Ovom pitanju posvećen je i članak u novom broju stručnog časopisa Journal of Pediatric Psychology, a koji govori da djeca koja pate od posttraumatskog stresa imaju smanjenu fukciju hipokampusa, odnosno dijela mozga koji je zadužen za pamćenje tj. pohranjivanje i prizivanje sjećanja.

Prvo istraživanje koje je koristilo funkcionalnu magnetsku rezonancu tj. pregledavalo slike glave djece sa PTSP-om, također je otkrilo i da je slična disfunkcija hipokampusa do sad bila poznata samo kod odraslih. Istraživanje je provedeno u Centru za interdisciplinarno istraživanje mozga pri Sveučilištu Stanford.

PTSP je stanje koje razvijaju djeca i odrasli kao odgovor na traumatični događaj. Bolna sjećanja, pojačan osjećaj nemira, uzrujanosti i emocionalno uzbuđenje samo su neki od simptoma ove bolesti, a najčešće se počinju pojavljivati tri mjeseca nakon što su osobe svjedočile traumatičnom događaju.

U djece se prema nekim istraživanjima PTSP pojavljuje kod 3-15% djevojčica te 1-6% dječaka ovisno o tome kakvoj su traumi svjedočili. Isto tako, simptomi se razlikuju ovisno o dobi djeteta, pa predškolci obično pribjegavaju “posttraumatskoj igri” kada ponavljaju scenarij traume, dok adolescenti traumu ugrađuju u svoj sadašnji život, pa primjerice nose oružje sa sobom. Adolescenti također češće pribjegavaju agresivnom i impulzivnom ponašanju, no odrasli ili djeca.

Čini se kako hipokampus svojim nefunkcioniranjem pokušava pomoći organizmu da zaboravi što se dogodilo i jednostavno briše sjećanja. No, ono što je nuspojava takve obrane, jest da se brišu i sva druga sjećanja.
(JK, Izvor: CNN)