Kada dijete ima alergiju, mnogi roditelji žive u konstantnoj brizi jer ne mogu biti s njima 24 sata dnevno kako bi pazili da ne dođu u kontakt s alergenom koji bi im mogao pogoršati stanje ili čak ugroziti život. No čovjekov najbolji prijatelj dokazao je da i u tom smislu može pomoći i to na način da nanjuši i najmanje tragove potencijalnih alergena.

Psi trenirani baš poput policijskih pasa tragača, mogu nanjušiti tragove kikirikija ili drugog alergena i spasiti dijete od anafilaktičkog šoka. Kad osjete da je neki alergen opasan za dijete, psi su trenirani da dignu šapicu, naglo sjednu ili da se čak i bace između djeteta i alergena. U mnogim razvijenim zemljama, ovi pametni i brižni krzneni ljubimci već prate djecu u školi, igraonicama, na rođendanskim proslavama i drugim lokacijama na kojima djeca mogu doći u kontakt s opasnim alergenom preko hrane nepoznatih sastojaka.

Novozelanđanka Merenia Donne, trenira pse koji mogu nanjušiti alergene. Za The New Zeland Herald je izjavila kako trening počinje na način da se pas uči kako pronaći staklenku kikirikija. S vremenom se količina kikirikija koju treba pronaći smanjuje, dok se ne dođe na najmanju moguću količinu, odnosno dok pas ne nauči nanjušiti čak i samo tragove kikirikija u nekoj hrani.

Trening traje oko dvije godine i stoji između 10.000 i 20.000 dolara (između 50.000 i 100.000 kn).

“Ne radi se samo o psima i alergijama. Radi se o tome da na ovaj način osiguravamo da djeca žive bez osjećaja da imaju neki zdravstveni nedostatak”, izjavila je Sherry Mers iz američkog grada Monument koja je osnovala Angel Service Dogs nakon što je njezina obitelj uzela treniranog psa da čuva njihovu 10-godišnju kćerkicu Riley koja ima ozbiljnu alergiju na kikiriki.

Samo u Americi, 4 od 100 djece ima alergiju na kikiriki (prema procjeni Federalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti), a ta brojka u stalnom je porastu u svim razvijenim zemljama.

Neke studije već su potvrdile da psi mogu nanjušiti, odnosno detektirati rak debelog crijeva, kože, mjehura, pluća, dojke i jajnika te dijabetes.

U Hrvatskoj nismo pronašli podatak o treniranju pasa koji će nanjušiti alergene poput kikirikija, ali svi zainteresirani mogu svoju potragu za idealnim psom čuvarom započeti na stranicama Angel Service Dogs i Peanut Detector Dogs