Ginekološki pregled i odlazak ginekologu kod većine mladih djevojaka izaziva strah, nervozu i nelagodu. Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i prve spoznaje o odgovarajućoj kontracepciji i prevenciji spolno prenosivih bolesti.

Kada na prvi pregled?

Posjet ginekologu preporučuje se svim djevojkama već u tinejdžerskoj dobi. To ne bi trebao biti pravi pregled nego više jedan razgovor tijekom kojeg se treba uspostaviti povjerenje i smanjiti strah od pravog pregleda. Roditelji djevojaka mogu izabrati ginekologa za svoju kćer nakon što napuni 12 godina, a sa 16 godina to može i djevojka sama bez pratnje roditelja.

Problemi koje ne smijete zanemariti

Roditelji i tinejdžerice svakako bi trebali obratiti pažnju, ukoliko se djevojčica ili djevojka nalazi ili žali na pojedine situacije kao što su:

  • ima 16 godina, a nije dobila prvu menstruaciju
  • pojačani iscjedak iz rodnice ili pojačani svrbež stidnice
  • znatna odstupanja u duljini, intenzitetu i trajanju menstruacijskog ciklusa i nakon 2 godine od nastupanja prve menstruacije
  • izostanak menstruacije
  • jako bolne menstruacije i jaki bolovi u donjem dijelu trbuha koji nisu povezani s menstruacijom
  • osjetljivost i svrbež na području vanjskog spolovila
  • bolovi  i pečenje prilikom mokrenja

Kako izgleda prvi ginekološki pregled?

Ukoliko djevojka nije imala spolni odnos pregled se vrši uz pomoć transabdominalne ultrazvučne sonde koja prislanjanjem na trbušnu stijenku može raspoznati maternicu, debljinu njezine sluznice te izgled i veličinu jajnika.

Ukoliko je djevojka seksualno aktivna, ginekološki pregled će se sastojati od nekoliko faza. Prvo se pregledava vanjsko spolovilo, potom slijedi pregled rodnice i vrata maternice i uzimanje njihovog otiska (PAPA test) te zatim pregled unutrašnjih spolnih organa prstima što se naziva palpacijskim pregledom. Prilikom ovog pregleda važno je da djevojka bude opuštena kako palpacija ne bi bila neugodna ili bolna.

Ukoliko posjet ginekologu tinejdžerica nije obavila prije prvog spolnog odnosa bilo bi idealno da se on “obavi” barem unutar 3 mjeseca iza njega.

Kako ublažiti strah od prvog pregleda? 

Glavnu ulogu preuzima ginekolog koji svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom može ublažiti strah djevojke od prvog pregleda. Ocjenom njezinog psihofizičkog zdravlja, odmjerenim pristupom, objašnjavanjem tijeka pregleda kao i postupaka, ginekolog itekako doprinosi uspostavi iznimno važnog povjerenja prilikom ginekološkog pregleda.

Određenu ulogu mora preuzeti i roditelj na način da razgovara sa svojim djetetom o spolnom životu u svakodnevnici te da pokuša demistificirati ginekološki pregled i predstaviti ga kao sastavni dio u očuvanju spolnog zdravlja.

Mnogim tinejdžericama odlazak ginekologu stvara veliki pritisak i “neugodnjak”, stoga im treba naglasiti da pregled ne traje dugo, nije bolan i prijeko je potreban za očuvanje njihova zdravlja. Na ginekološki pregled se ne bi trebalo ići samo kad nastane neki problem već redovito tj. jednom godišnje.

Ovo su najbolji ginekolozi i pedijatri u Hrvatskoj 2017. godine