Rana intervencija je među najučinkovitijim načinima da se umanji rizik od nastanka mnogih kroničnih bolesti kao što su pretilost ili dijabetes, kažu znanstvenici. Novo istraživanje koje polazi od tih pretpostavki ide u ekstrem i proučava na koje bi se načine moglo programirati fetuse dok su još u majčinoj utrobi, a kako bi budućoj djeci osigurali zdraviji život bez kroničnih oboljenja.

Istraživanje sponzorira vlada Velike Britanije, a cilj mu je ispitati na koji način posebni lijekovi mogu promijeniti okolinu i uvjete u maternici trudnice, a kako bi se poboljšalo zdravlje djeteta kasnije u životu. Cijeli koncept naziva se – fetalno programiranje.Izgradnja bebina metabolizma ovisi o uvjetima u maternici


Naš metabolizam gradi se dok smo još u majčinoj utrobi. U maternici se, primjerice, uspostavlja sustav regulacije tjelesne temperature i sustav probavljanja hrane. Na te procese može se utjecati pomoću lijekova, nutritivnih nadomjestaka ili promjena u majčinoj prehrani.


Posljednjih godina znanstvenici su vrlo precizno iscrtali sliku o tome koliko je vrijeme provedeno u majčinom trbuhu važno za djetetovo buduće zdravlje. Studije su pokazale da “siromašnije” okruženje u samoj maternici može povećati rizik za razvoj mnogih bolesti djeteta u odrasloj dobi (uključujući koronarne srčane bolesti, rak dojke i dijabetes). Osim što pomažu u izgradnji našeg metabolizma, uvjeti u maternici mogu programirati proizvodnju hormona i funkcioniranje pojedinih organa (npr. jetre) kasnije u životu.Fetalno programiranje i prevencija pretilosti


Fetalnim programiranjem prvi se počeo baviti David Barker, profesor kardiovaskularne medicine na Medicinsko-znanstvenom sveučilištu u Oregonu.


“Pretilost se ne svodi samo na činjenicu da djeca previše jedu i premalo vježbaju”, kaže dr. Baker i dodaje: “Metabolizam neke osobe programiran u maternici, utječe na to kako će njegovo tijelo koristiti energiju, a fetalno programiranje ima potencijala utjecati na tu formulu težine”.


Znanstvenici vjeruju da se poboljšanjem uvjeta u maternici koji nisu optimalni, može pomoći u programiranju određenih tjelesnih funkcija djeteta kako bi one radile besprijekorno ili barem pravilno nakon bebina rođenja.Dosadašnja istraživanja


Niz pokusa na miševima i zečevima pokazalo je da se smanjenjem majčina kolesterola tijekom trudnoće uz pomoć lijeka koji se zove kolestiramin ili antioksidativnim vitaminom E, smanjuje i rizik kod djeteta da jednog dana nakuplja štetni kolesterol u vlastitu organizmu. Visoki kolesterol je stanje koje se prenosi s majke na fetusa i faktor je rizika za mnoge druge bolesti poput arteroskleroze.


Intervencija tijekom samog razvoja fetusa na taj način se pokazala kao postupak koji ima dugotrajni učinak na zdravlje djeteta.Istraživanje je počelo, etičari negoduju


Spomenuto novo istraživanje u Velikoj Britaniji koje je u tijeku, ima prije svega za cilj umanjiti rizik za pojavu pretilosti kod djece pretilih majki. Istovremeno, ovo je prvo veće fetalno programiranje na ljudima i za sad uključuje 15 trudnica. Cilj je okupiti barem 400 trudnica u naredne dvije godine.


U prvoj fazi fetalno programiranje će se raditi kod žena koje su pretile, ali nemaju dijabetes. Tijekom trudnoće, žene će svejedno primati lijek Metformin koji se koristi kod liječenja dijabetesa tip 2. Pretile žene, čak i one koje nemaju dijabetes, ipak imaju visoku razinu šećera u krvi tijekom trudnoće, a glukoza iz njihove krvi prelazi preko posteljice na fetus. Fetus reagira na način da počinje proizvoditi više inzulina. Bebe se rađaju s većom porođajnom težinom i nastavljaju proizvoditi više inzulina no što je potrebno, jer njihov organizam očekuje visoke doze glukoze kao što je to bilo u maternici.


Lijek protiv dijabetesa trebao bi smanjiti razinu šećera u majčinoj krvi, što ujedno znači i manje glukoze prenesene na fetusa. Krajnji cilj je rađanje beba normalne težine koje proizvode manje inzulina i imaju smanjeni rizik od pretilosti. Naime, istraživanja su pokazala da djeca pretilih majki u najvećem broju slučajeva i sama pate od prekomjerne težine. Rađaju se s prosječnom težinom od 4,5 kilograma te naginju daljnjem debljanju.


Istraživanje je povuklo i mnoga etička pitanja zbog činjenice da se trudnice trpaju lijekovima koje zapravo ne trebaju. Isto tako, lijek Metformin se koristi za liječenje dijabetesa u trudnoći, ali nikada nisu provedena istraživanja koja bi otkrila kakav efekt lijek ima na bebe.