Iako je tek počela jesen i zima je kalendarski još daleko, vremenske prilike vrlo su pogodne za razvoj raznih prehlada. Počela je i škola pa će se ubrzo učionicama i vrtićima proširiti sezonske viroze. Neka djeca ostat će na njih imuna, odnosno imat će jaču prirodnu obranu organizma, odnosno imunitet. Ako želite da jedno od njih bude i vaše dijete, ako želite izbjeći izostanke iz  škole, trčanje doktoru i izdatke za lijekove, počnite već danas djeci jačati imunološki sustav i to kombinacijom probiotika i vitamina C.

Naime, najnovija studija dokazala je da upravo kombinacija probiotika i vitamina C osnažuje imunitet. U studiji je obuhvaćeno 57 djece starosti 3 do 5 godina. Dio njih uzimao je probiotičke kulture Lactobacillus i Bifidobacterium te vitamin C, a dio placebo koji je izgledao identično. Djecu se proučavalo kroz 6 mjeseci. Ni jedno dijete nije primilo cjepivo protiv gripe za vrijeme trajanja studije.

Rezultati, objavljeni u stručnom časopisu European Journal of Clinical Nurition, su pokazali su da je broj oboljele djece od infekcije gornjeg dišnog sustava smanjen za 33%, a time i broj dana izvan vrtića za 30%.

Isto tako manje je djece pilo antibiotike, tablete protiv bolova i sirupe protiv kašlja.

Dr. Nigel Plummer, voditelj istraživanja kazao je:

“Naše je istraživanje potvrdilo prethodne studije koje su pokazivale da sustavno uzimanje probiotika umanjuje sezonska oboljenja za 30%. Naša studija pokazala je i niz praktičnih pozitivnih učinaka – manje izostanaka iz vrtića, manje posjeta liječniku te manje uzimanja antibiotika i drugih lijekova”.

I neke druge meta analize pokazale su da su probiotici izvrsni u prevenciji respiratornih oboljenja kod djece i odraslih.