Znanstvenici su otkrili da je dobro da se djeca tijekom igre ponekad i zaprljaju, jer život u prečistom, gotovo sterilnom okruženju, djeluje na dječju kožu tako da se ona teško obnavlja i liječi od ozljeda. Naime, normalne bakterije koje žive na našoj koži, pomažu u prevenciji upala nastalih nakon ozljede. One mogu smiriti imunološku reakciju zbog koje ogrebotine i rane otiču i gnoje se.

Znanstvenici kažu da rezultati istraživanja nude objašnjenje tzv. “higijenske hipoteze” prema kojoj izloženost bacilima tijekom ranog djetinjstva priprema tijelo za kasniju borbu protiv alergija.
Shodno tome stajalištu, mnogi smatraju da je opsjednutost čistoćom u moderno doba, kriva za sve veći broj dječjih alergija.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa medicinske katedre Sveučilišta u Kaliforniji, te su otkrili da poznata bakterijska vrsta – stafilokoki, blokira vitalni korak u lancu pojava koje vode do upale ozlijeđenog mjesta. Ova bezopasna bakterija to radi na način da stvara molekulu poznatu kao lipoteikoična kiselina, a djeluje na keratinocit – glavni tip stanica na vanjskom sloju kože, tako da ih sprječava da regiraju upalno.

Voditelj istraživanja prof. Richard Gallo je izjavio: “Ono što je uzbudljivo u ovom radu jest da pruža molekularnu bazu pomoću koje možemo razumijeti higijensku hipotezu te je otkrio nepoznate elemente koji djeluju na izliječenje rana”.

Osim toga, istraživanje je ponudilo šansu za nov pristup liječenju upalnih kožnih bolesti općenito.

(JK, Izvor: BBC News)