Ni jedna od mnoštva knjiga o roditeljstvu ne upozorava nas kako ćemo vjerojatno biti bolesni od bebina rođenja pa sljedećih 10 godina te da su mališani najbolji taksi i hotel za klice i viruse.

To se pogotovo odnosi na zimu kada je igrica “dodaj mi virus” u punom zamahu, a mali prenosioci klica i virusa tako brzo prebace gripu ili prehladu na odrasle, da niste stigli ni izgovoriti “ali imala sam planove za vike…”.
Kako zaustaviti širenje klica i bolesti u domu?


Pranje ručica i ribanje svih površina

Prehlađena djeca hvataju se za sve oko sebe te skupljaju i siju klice i teško ih je od toga odviknuti. Ta oni su mali istraživači i svako igranje u kući zapravo je sjetva klica. Nikakva dezinfekcija i ribanje kuće pri tome neće pomoći jer ono jednostavno nije trajno. Isto tako, teško je natjerati dijete da poslije svakog kihanja ili kašljanja opere ruke. Ni sami to ne radimo.

Kad dijete kihne u zrak, kapljice s virusom lete i brzinom većom od 145 km/h te padaju na razne površine gdje čekaju da ih vi pokupite. Klinci pak mogu dotaknuti do 300 različitih površina u 30 minuta. Sljedeći put kad vaše dijete kihne u ruku, promatrajte gdje će sve ta ručica biti u sljedećih 5 minuta. Bit ćete iznenađeni.

Maramice i rukavi

Maramica je odlična stvarčica za brisanje nosa, ali nam je rijetko pri ruci kod iznenadnog napada kihanja ili kašlja. I nerealno je očekivati da će klinci potražiti maramicu prije nego će kihnuti.

Rukav? Za razliku od maramice, rukav je uvijek tu, a za razliku od dlana, rukavom je teško doticati neke površine i predmete. Zanimljivo je da američko udruženje pedijatara i mnogi drugi zdravstveni djelatnici upravo kihanje i kašljanje u rukav tj. pregib lakta preporučaju ispred kihanja u zrak ili dlan. I oni smatraju da je to najbolji način zaustavljanja širenja klica.

Amerikanci su otišli i korak dalje, pa su odlučili djecu naučiti kako kihati i kašljati u pregib lakta. Osmislili su zabavnog lika kojeg su nazvali Germy Wormy (crvić koji jede klice), stavili ga na platnenu gazu, koja se potom navuče na rukav košulje ili majice, a djeca jednostavnim prebačajem ruke na suprotnu stranu, kihanjem hrane crvića svojim klicama. Pomalo neobičan način učenja…
Više o Germy Wormy gazama pročitajte na www.germywormy.com.

Da se industrija gaza za kihanje razvija u Americi pokazuje i članak o još jednom dodatku za rukav o kojem više možete pročitati ovdje.