Hrana koju sami pripremate je ne samo nerijetko jeftinija, nego što je još važnije, sadrži veliki broj hranjivih vrijednosti, važnih za dijete. Priprema hrane ne mora biti naporna, zahtjevna i  oduzimati puno vremena, kuhate li odjednom veće količine i zamrzavate gotove obroke.

Što se podrazumijeva pod zdravim kuhanjem, u kojem vremenskom periodu bi odmrznute obroke dijete trebalo pojesti, koliko se puta hrana smije podgrijavati i sl. samo su neka od pitanja koja roditelji znaju postavljati. Mi ćemo pokušati odgovoriti na neke od najvažnijih te upozoriti na što sve treba obratiti pozornost prilikom pripreme i kuhanja hrane za  najmlađe članove obitelji. Savjete smo podijelili u četiri kategorije, a to su zdravo kuhanje, zamrzavanje i pohrana hrane, odmrzavanje i podgrijavanje.

[PROČITAJTE I OVO: Važnost pravilne prehrane u prvoj godini života]

Zdravo kuhanje

1. Kada pripremate hranu, uvijek se pobrinite da su sve kuhinjske površine čiste i obrisane protubakterijskim sredstvima.

2. Površine čistite i sušite papirnatim kuhinjskim ručnicima jer su higijenskiji od kuhinjskih krpa u kojima se mogu pojaviti bakterije.

3. Nemojte dodavati sol, šećer ili med. Možete eventulano dodati malo limunovog soka kao konzervans i prirodni pojačivač okusa.

4. Izbjegavajte prženje u dubokom ulju, a povrće poput krumpira i tikvica pecite neoguljeno.

Zamrzavanje i pohrana hrane

1. Skuhanu hranu što prije pokrijte i stavite u zamrzivač čim se dovoljno ohladi.

2. Nikada toplu hranu ne stavljajte u hladnjak ili zamrzivač.

3. U posudu za led možete pohraniti porcije hrane. Svježe kuhanu i pasiranu hranu ulijte u posudu, omotajte celofanom i zamrznite.

4. Nakon zamrzavanja, kockice smrznute hrane maknite iz posude i pohranite ih u vrećicama za zamrzavanje iz kojih ste istisnuli zrak.

5. Kada djeca prerastu porcije veličine kocke, hranu pohranjujte u kupovnim posudama za dječju hranu, malim posudama za bombone ili u malim plastičnim spremnicima.

6. Jasno označite zamrznutu hranu i napišite datum zamrzavanja.

[PROČITAJTE I OVO: Uvođenje dohrane: 8 najčešćih grešaka koje treba izbjegavati]

Odmrzavanje

1. Zamrznutu hranu odmrznite u hladnjaku preko noći, ili ako zaboravite, ostavite na sobnoj temperaturi, pa je stavite u hladnjak čim se odmrzne.

2. Odmrzavanje nikada ne ubrzavajte stavljanjem hrane u toplu ili vruću vodu.

3. Odmrznutu hranu uvijek potrošite u roku od 24 sata.

Podgrijavanje

1. Hranu treba dobro zagrijati kako biste uništili sve bakterije.

2. Koristite li staklenke, kašu uvijek prelijte u zdjelicu. Nemojte je posluživati izravno iz staklenke. Svu hranu koja ostane bacite, nemojte je podgrijavati.

3. Hranu podgrijavajte samo jedanput.

4. Ne zagrijavajte hranu u mikrovalnoj pećnici jer ona može stvoriti vrela područja unutar hrane. Ako se ipak odlučite za grijanje u mikrovalnoj pećnici, prilagodite je na najmanju vrijednost, hranu vrlo pažljivo promiješajte i prije posluživanja kušajte kako bi se uvjerili da je temperatura ravnomjerna.