Osim što ima nepovoljan dugoročni utjecaj na zdravlje djece, prekomjerna težina negativno utječe i na njihov društveni život i prijateljske odnose. Oduvijek su bucmasta djeca bila predmet zadirkivanja među vršnjacima koji su im davali razne nadimke. No posljednjih godina još im je teže, jer živimo u društvu u kojem se veliča fizički izgled, u kojem je najvažnije biti popularan, lijep, poznat i bogat. Takvim su “idealima” izložena djeca od najranije dobi, pa nas stoga ne iznenađuju rezultati najnovije studije koji su potvrdili da djeca s prekomjernom težinom bivaju u većoj mjeri odbacivana i društveno izolirana.

Istraživanje je proveo University of Southern California na 504 djece starosti od 10 do 12 godina u Nizozemskoj, a rezultati su pokazali da su djeca s prekomjernom težinom isključena iz mnogih prijateljstva. Isto tako, skloni su kolege iz razreda nazivati prijateljima, no ti isti kolege ne smatraju njih svojim prijateljima. Općenito ih vršnjaci manje vole u odnosu na mršavije kolege iz razreda, odnosno češće su na listi kolega koje mršavija djeca ne vole. Istovremeno, i oni su sami navodili mršavije kolege iz razreda na listu kolega koje ne simpatiziraju, pa su antipatije obostrane.

Zašto je to zabrinjavajuće?

Voditeljica studije Kayla de la Haye objašnjava: “Ovi rezultati za nas su alarmantni jer ako se naše društvo nastavi razvijati u smjeru u kojem će odbacivanje i ponižavanje nekog zbog viška kilograma postati norma, ta će djeca ostati izopćena te su pod povećanim rizikom od usamljenosti, depresije, daljnjeg razvoja loših prehrambenih navika i na kraju lošijeg imuniteta i razvoja bolesti”.

Naime, već su ranija istraživanja pokazala da osobe koje se osjećaju kronično odbačeno, usamljeno ili društveno izolirano, imaju i slabiji imunitet, odnosno skloniji su upalama, infekcijama i imaju slabiju obranu od virusa. Negativni društveni odnosi imaju negativan utjecaj na zdravlje.

Na svijetu ima 42 milijuna pretile djece i djece s prekomjernom težinom

Kao što smo već spomenuli, uvijek je bilo bucmaste i debeljuškaste djece, no pretilost i izrazito prekomjerna težina epidemija su relativno novijeg datuma. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je posljednjih 20 godina, broj takve djece narastao za 31%, na 42 milijuna (prema zadnjim statistikama iz 2013. godine).

U SAD se broj pretile djece gotovo učetverostručio od 1970. godine. To znači da je jedno od pet djece školske dobi pretilo, odnosno 17% djece u SAD. Vrlo je veliki postotak djece s prekomjernom težinom koji su pod velikim rizikom da postanu pretili.

Rezultati studije Ponašanje u vezi sa zdravljem djece školske dobi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2016., pokazali su da u Hrvatskoj 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina.

Pretilost djece u Hrvatskoj: 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu težinu

Društvena izolacija djecu vuče u začarani krug pretilosti

Okruženje u kojem nemaju dovoljno prijatelja ili pak iskrenih prijatelja te su izloženi antipatiji od strane kolega u razredu, može djecu koja imaju problema s težinom gurnuti još dublje u taj problem. Zbog nemogućnosti da se psiho-socijalno prilagode i uklope, mogu se okrenuti nezdravim obrascima kao što su još jače prejedanje, izbjegavanje sudjelovanja u raznim razrednim (sportskim) aktivnostima i vanškolskim programima. Time se začarani krug zatvara.

Istraživanje je također pokazalo da djeca s prekomjernom težinom imaju tendenciju družiti se s drugom djecom koja muku muče s kilama, odnosno s manje popularnom djecom koja su također stigmatizirana i odbačena. Takve podjele dugoročno nisu nikako dobre za društvo, jer je pretiloj djeci potrebno prihvaćanje, razumijevanje i podrška kako bi im se pomoglo da usvoje zdravije navike te da se fizički, ali i psiho-emocionalno normalno razvijaju.