Kandida je vrlo raznolik rod kvasca, a kada se govori o njoj najčešće se misli na Candidu albicans koja je u pravilu sastavni dio fiziološke flore na sluznicama zdravog organizma i obično je neškodljiva. Problem nastaje kada dođe do njezina prekomjernog razmnožavanja i ta se infekcija naziva kandidijaza. Tada se javlja veliki broj neugodnih simptoma koji podsjećaju na simptome drugih oboljenja i iz tog razloga nekada prođe dosta vremena dok se ustanovi o čemu je zapravo riječ.

Prisustvo kandide može se ustanoviti uzimanjem brisa grla, iz uzorka stolice, a najpouzdanijim se smatra test preko seruma krvi. Tri su oblika kandidijaze: oralna, crijevna i vaginalna.

Ako niste sigurni, a ne želite odmah pohrliti liječniku (ili ste se naručili i morate čekati izvjesno vrijeme) ovim jednostavnim testom možete provjeriti je li kandida u vašem organizmu povišena:

Odmah nakon buđenja, napunite prozirnu posudu vodom sobne temperature i pljunite u nju. Nekoliko puta tijekom sat vremena provjeravajte što se događa, ako je kandida prisutna, primijetit će te jednu ili više sljedećih stvari:

  • Iz sline koja pliva na površini stvarat će se niti prema dnu posude
  • Mutna slina nakupit će se na dnu posude
  • Mutne čestice sline biti će suspendirane u vodi

Ako se niti brzo stvaraju ili slina brzo tone, više se kandide nalazi u uzorku. Ako nema niti i ako se nakon sat vremena slina još uvijek nalazi na površini vode, vjerojatno nemate kandidijazu, ali postoji mogućnost lokaliziranog problema u probavnom sustavu ili na koži.

Vjeruje se da kandida pridonosi mnogim zdravstvenim tegobama kao što su:

  • Kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka
  • Probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog crijeva, nadutost i plinovi, grčevi, proljev, konstipacija i žgaravica
  • Respiratorne alergije, kihanje, nosna kongestija, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma
  • Alergije na hranu
  • Kronični umor
  • Simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slabo pamćenje i slaba koncentracija
  • Problemi s menstrualnim ciklusom
  • Kožni osipi

Rizik za prekomjernim rastom kandide povećan je uslijed:

  • Čestog liječenja antibioticima širokoga spektra
  • Oslabljenog imuniteta
  • Upotrebe hormonske kontracepcije i nadomjesne hormonske terapije
  • Prehrane bogate hranom koja sadrži gljivice i rafinirani šećer
  • Trudnoće
  • Dijabetesa

Osim roditelja, ovu bolest mogu dobiti i djeca. Gljivice kandide mogu se vidjeti kod neke djece na jeziku ili usnama u vidu bijelih naslaga, a mogu se nastaniti i u probavnom traktu djeteta.

Nekoliko je načina da djeca dobiju ovu bolest:

  • Od roditelja
  • Upotrebom antibiotika
  • Pogrešnom prehranom – s puno slatkiša i nedovoljno hranjivih namirnica
  • Nehigijenom

 

Kako riješiti problem kandidijaze?

Niti kod odraslih niti kod djece problem kandide se ne rješava lako. Najefikasniji način je podizanje i učvršćivanje imuniteta. Za dojenčad je važno što je moguće duže ostati na majčinom mlijeku.

Za uspješnu borbu protiv kandide potrebno je paziti što se unosi u organizam, jer neke vrste hrane jako pogoduju razmnožavanju ove gljivice, kao npr.:

Šećer – izbaciti šećer nije jednostavno kao što zvuči, jer se ne odnosi na jednostavan prestanak dodavanja žlice šećera u kavu ili čaj. Potrebno je početi čitati deklaracije i izbjegavati svu hranu na čijim se deklaracijama spominju: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi i polisaharidi. Uz to se podrazumijeva izbaciti i bijeli i smeđi šećer, med te kekse, kolače, bombone, čokoladu i marmeladu.

Voće – naravno, ne treba izbjegavati svo voće, ali ono smrznuto, konzervirano i suho, kao i voćne sokove, naranče i dinje najbolje je ne konzumirati jer sadrže veliki udio prirodnog šećera koji je pogodan za rast gljivica.

Kvasac – trebalo bi izbaciti svu hranu koja sadrži pekarski i pivski kvasac, suplemente kvasca te pekarske proizvode s dodatkom kvasca, kao i proizvode od bijelog brašna.

Ocat – ocat se proizvodi pomoću kulture kvasca, a koristi se u proizvodnji razne hrane, pa bi zato trebalo izbaciti i majonezu, dresinge za salatu, kečap, razne umake, soja umak, senf, kisele krastavce, ukiseljeno voće, konzervirane masline, itd.

Gljive – izbaciti iz prehrane do stabiliziranja stanja.

Pistacije, kikiriki i maslac od kikirikija – često sadrže plijesni pa ih je potrebno izbaciti.

Alkohol – alkoholna pića sadrže šećer koji je pogodan za rast gljivica, a osim toga opterećuju i jetru i druge organe. Svi oblici alkohola su zabranjeni: pivo, vino i žestoka alkoholna pića.

Kava i crni čaj – vrlo su nepoželjni u organizmu opterećenom kandidom, umjesto njih valjalo bi izabrati vodu, biljne juhe, svježe povrtne sokove ili biljne čajeve.

Sir – zreli, pljesnivi i procesirani sir stvaraju pogodno okruženje za razmnožavanje gljivica.

Mesne prerađevine – u ovoj vrsti hrane nalazi se puno dodataka i aditiva koji pogoduju kandidi, zato izbjegavajte salame, hrenovke, paštete, kao i konzerviranu i sušenu ribu.

I ostala nespomenuta konzervirana, obrađena i rafinirana hrana je također nepoželjna.

Ono što je poželjno konzumirati za vrijeme kandidijaze su:

  • Cjelovite žitarice (smeđa riža, proso, ječam)
  • Svježe povrće, posebice zeleno (svježe ili pripremljeno na pari)
  • Morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši
  • Češnjak

Praćenjem navedene prehrane kroz dva tjedna može doći do pogoršanja simptoma što znači da se kandida povlači i dolazi do izbacivanja toksina. Tada je jako važno u prehranu uključiti obilje vlakana kako bi pomogli svome tijelu u izbacivanju štetnih tvari.

Kandida je danas vrlo često oboljenje koje pogađa pripadnike svih starosnih skupina. Iako je se vrlo teško riješiti, nije neizlječiva. Ako sumnjate na ovu gljivičnu infekciju kod sebe ili svoga djeteta, obratite se liječniku i čim prije započnite terapiju jer ova infekcija bitno utječe na kvalitetu života.