DIRA je kratica forumu za Disharmoničan razvoj. Disharmoničan razvoj je termin koji se koristi za identificiranje skupine djece da bi se naglasila povećana vjerojatnost pojave raznih razvojnih poremećaja i neuroloških oštećenja, a uključuje biološki rizik u ranom razvojnom razdoblju.

Takva djeca otkrivena slučajno pri rutinskim pregledima određenih specijalnosti ili zapažanjima roditelja, obitelji i šire okoline, su dio skupine djece koja možda i nije uključena u stalno praćenje jer u ranom razdoblju nisu uočene posebne smetnje. Kako je prva asocijacija o disharmoniji razvoja autizam jer je sveobhuvatni razvojni poremećaj, može se stvoriti zabluda da je ovo forum samo o autizmu.

Na forumu piše puno o autizmu – opisuju se načini kako dijagnosticirati autizam, opisuju se sve vrste ranih i kasnih intervencija, terapija i metoda liječenja djece koje su poznate u cijelom svijetu, kao što su PECS, TEACCH program, ABA metoda, Floor time, Son rise, Marte meo, Handle, Cease itd…senzorna integracija, razne komunikacijske vježbe, vježbe za razvoj govora, vježbe za razvoj fine motorike, terapijsko jahanje itd.

Forum predstavlja ispisane stranice posvećene svim razvojnim poremećajima, ne samo autizmu. Ovo je obiteljski forum takve djece, praćen i od strane raznih profila stručnjaka danas cijenjenih u službenoj medicini (pedijatra – prim.dr.sc. M. Jovančević, logopeda-mr.sc. T. Novosel, psihijatra prim.dr.sc. Z. Bujas-Petković i psihologa-prof. V. Škevin) kojima se mogu postavljati pitanja na koja se dobivaju odgovori čitljivi za sve koji prate forum.

Forum je i mjesto izmjene iskustava roditelja i obitelji djece vezana uz disharmoničan razvoj. Dostupne su i informacije o svim zakonskim, socijalno-medicinskim pravima djece koja imaju probleme u svom ranom psihofizičkom razvoju. Zato dođite, pogledajte, pročitajte naše stranice, u kojima ćete ostati samo dobrodošao gost, gost u prolazu, možda slučajni posjetitelj ili možda stalni član ili ćete biti zaintigrirani njegovim sadržajem postati njegov stalni član.
Više na www.dira.forums-free.com