Kad je dijete u bolnici, život na trenutak prestaje. Strah i neprospavane noći postaju svakodnevica, a svaka se minuta čini kao godina. Hoće li ozdraviti, je li mu udobno, može li zaspati bez svoje obitelji, jesu li prema njemu brižni i hoće li izdržati? Ta i mnoga druga pitanja vrte se roditelju po glavi dok bespomoćno čeka da se dijete vrati kući. Upravo su najstresnije životne situacije teren za klaunove doktore koji svojim šalama i gegovima olakšavaju boravak u bolnici kako djetetu tako i njegovoj obitelji. Smijeh, kao dokazano učinkovita terapija, uz Crvene noseve nikada ne prestaje.

Misija udruge Crveni nosevi pružanje je psihosocijalne podrške bolesnicima (djeci i odraslima) te njihovim obiteljima pomoću humora i specifičnih klaunovskih gegova. Njihova je zadaća olakšati boravak u bolnici ili sličnoj ustanovi te ubrzati oporavak.
 
Znanstveno je dokazano da humor ima terapeutski učinak pa su klaunovi doktori educirani profesionalci, najčešće glumci, zabavljači, glazbenici koji kroz igru djeci odvraćaju misli od neugodnih situacija poput težih pretraga i odvojenosti od obitelji.

Kao dio međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International, Crveni nosevi u paru posjećuju bolničke odjele, odlazeći tako od kreveta do kreveta te izvode pripremljene nastupe za bolesnu djecu. Pri svakom susretu djeca na dar dobiju simbol njihove organizacije – crveni nosić.
Klaunovi doktori nisu liječnici, ali stvarajući pozitivno ozračje u bolnici znatno olakšavaju posao osoblju koje ponekad nema takta za malenog bolesnika i njegove roditelje.

Crveni nosevi redovito se usavršavaju, a i ciljevi udruge s vremenom postaju viši. Nakon dvije godine djelovanja u Hrvatskoj, uvode i nove programe. Jedan od njih rođendanski su pokloni za djecu koja su rođendan primorana proslaviti u bolnici.

Crveni nosevi redovito posjećuju zagrebačke i riječke dječje odjele, a povremene susrete imaju i u drugim hrvatskim gradovima.
Osim što razveseljavaju djecu, radost unose i u staračke domove, a svoje djelovanje planiraju proširiti i na rehabilitacijske ustanove.

Neki su se roditelji možda već susreli s neodoljivim klaunčekima, a oni koji će nažalost iskusiti djetetov odlazak u bolnicu mogu biti barem malo mirniji znajući da na ovom svijetu zaista postoje ljudi čija je misija ozdraviti prije svega duh, a u nekim je slučajevima upravo pozitivan duh onaj koji ozdravljuje umorno tijelo.

Sve dodatne potražite na njihovoj web stranici www.crveninosevi.hr  gdje se udrugu može podržati i donacijama.