Kad je u pitanju čokolada, znate da će je vaša djeca pojesti. Čak i ako je u pitanju ona tamna s malo gorčim okusom. Mnoga istraživanja pokazala su pozitivne učinke tamne ili crne čokolade na zdravlje odraslih. Ona smanjuje krvni tlak i umanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. No kakve pozitivne učinke crna čokolada ima na zdravlje djece?

Stručnjaci iz instituta Murdoch Children’s Research Institute u Melbourneu prvi su se pozabavili ovim pitanjem i otkrili da od crne čokolade djeca neće nakupljati kilice, a dnevna doza crne poslastice djeluje pozitivno i na zdravlje njihova srca. Iako su potrebna dodatna i dugoročnija istraživanja, tamna čokolada dobila je zeleno svjetlo.

Dvjestotinjak djece osnovnoškolske dobi svakodnevno je uzimalo redak tamne čokolade s visokim postotokom antioksidansa, kroz sedam tjedana, nakon čega se mjerilo njihovo zdravstveno stanje. Konkretnije, njihov krvni tlak, visina, težina, tjelesna masnoća i struk.

Voditeljica istraživanja, Melissa Wake, kazala je kako nema značajnije razlike u krvnom tlaku kod djece, nakon dugotrajnijeg kozumiranja tamne čokolade. Isto tako, djeca nisu dobila na težini. To je vjerojatno zato jer su djeca konzumirala ograničenu i malu količinu, čime je potvrđeno da “kao i kod svake druge hrane, ako je jedete u prevelikim količinama, dobit ćete na težini, ali i obratno”.

Ono što je pozitivno, jest činjenica da tamna čokolada pomaže u održavanju krvnog tlaka u normalnim razinama, što je također preventivna mjera protiv razvoja kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi, a koje su najčešći uzrok smrtnosti kod ljudi.

“Djeca jedu ogromne količine čokolade, i to većinom mliječne ili bijele, koje nemaju isti pozitivan učinak na zdravlje kao tamna čokolada”, kazala je Melissa Wake te dodala: “Ako dajete svojoj djeci čokoladu, radije odaberite tamnu.”