Zbog loših iskustava iz djetinjstva, mnogi od nas i dan danas, u odrasloj dobi, osjećaju grč i nelagodu prilikom odlaska liječniku. Djeca ne vole liječnike, jer se radi o nepoznatim ljudima koji im uvijek rade nešto što im se ne sviđa – daju im injekciju, moraju se skidati, dobivaju velike tablete ili bljutave sirupe ili još nešto gore. Kako im olakšati i kako pripremiti djecu za posjet liječniku?

Kad im kažemo da idu kod doktora, mnoga djeca postanu zabrinuta i pružaju otpor. Bilo da se radi o nekom rutinskom pregledu ili bolničkim pretragama zbog neke konkretne bolesti, veliki broj djece osjetit će strah.

Ako osjetite da se i vaše dijete plaši odlaska liječniku i osjeća tjeskobu, najbolje je s njime o tome razgovarati i dopustiti mu/joj da izrazi svoje osjećaje. Te negativne osjećaje treba im priznati. Znači, ne treba im govoriti “ne pretjeruj, bio si već tamo i ništa se strašno nije dogodilo”, već pokazati razumijevanje rečenicom tipa: “znam/vjerujem da ti sada nije lako, jer se plašiš doktorice/pikice/bolnice, ali ja ću biti tamo s tobom i pobrinuti se da ti se ništa loše ne dogodi”.

Dosta je važno i da roditelj ostane smiren i prije i za vrijeme i nakon posjeta liječniku. Djeca imaju te snažne antenice pomoću kojih vrlo lako nanjuše emocionalno stanje roditelja. Ako ste i vi uplašeni i napeti, dijete će to osjetiti i njegovi strahovi će se pojačati.

Kad je roditelj pozitivan, smiren i čvrst, time pomaže djetetu da se opusti i osjeća manje napetosti.

Važno je djetetu objasniti razlog zbog kojeg idete liječniku. Pri tom o liječnicima treba govoriti u pozitivnom tonu. To su osobe koje nam pomažu i koje jako vole djecu (naravno, to ćete reći samo ako je to istina). Na taj način pomažemo izgraditi pozitivan odnos na relaciji dijete-liječnik. Opise pregleda ili pretraga prilagodite dobi djeteta, ali najvažnije je da mu kažete osnovne informacije, odnosno da idete liječniku kako bi vidio da li on ili ona raste i razvija se kako treba i da li je zdrav ili zdrava. Ako se ne radi o redovitom pregledu, već je dijete bolesno, informacija koju treba dobiti je da će liječnik pomoći otkriti što nije u redu i pomoći u liječenju.

Bilo bi dobro telefonski unaprijed saznati što vas očekuje na pregledu ili pretragama (iako je to često teško s obzirom na atmosferu u našem zdravstvu), a s ciljem da se i o tome s djetetom porazgovara prije odlaska u bolnicu ili ordinaciju. Naravno, jezikom prilagođenim dobi djeteta.

Kod manje djece, za objašnjavanje vam mogu služiti plišane igračke. Kroz igru djetetu možete objasniti kako je doktor medo bio jako dobar prema kravici koja je došla jer ju boli uho. Kravica je bila hrabra i sve je pitala doktora koji joj je stavio jedan aparatić u uho, izmjerio temperaturu i odmah saznao što nije u redu. Isto tako, malenima dozvolite da najdražu igračku koja im inače služi za utjehu, nose sa sobom kod doktora.

Dijete se s neugodnim situacijama i boli puno lakše snosi ako ga se na to unaprijed pripremi te će naučiti vjerovati vam ako ste s njime iskreni od početka. Ako ne znate puno o bolesti koja je dijete zadesila, priznajte mu to uz veliki naglasak da ćete biti uz njega cijelo vrijeme i da ćete moći pitati liječnika sve što vas zanima. Ako želi, dijete i samo može sastaviti listu pitanja koje ga zanimaju, a koje možete postaviti liječniku kada stignete u ordinaciju.

Ono ćega se djeca najčešće plaše prilikom odlaska liječniku su:
Strah od odvajanja, odnosno strah da će biti odvedeno na pretrage ili pregled bez prisustva roditelja
Bol, odnosno strah da će dio pretraga ili pregleda boljeti
Liječnika, jer ponekad djeca liječnikovu žurbu, objektivnost i stručnost tumače kao da ih liječnik ne voli, ignorira ili je pod stresom
Strah od nepoznatog, odnosno strah da je njihovo stanje puno gore od onog što im roditelji govore
Krivnja, odnosno vjerovanje da je bolest neka vrsta kazne za nešto što su učinili ili nisu učinili.

I na kraju, važno je odabrati dobrog liječnika, i u smislu stručnosti i u smislu njegova pristupa djetetu. Liječnik je vaš najbolji saveznik kad su u pitanju pretrage i pregledi i može uvelike pomoći da se stres, napetost i strah kod vašeg djeteta umanje. Liječnik bi trebao razumijeti djetetove potrebe i strahove i trebao bi moći lako s njime komunicirati u prijateljskom tonu.

Cilj je spriječiti negativna iskustva koja bi mogla ostaviti trajne posljedice na dijete i kad bude u odrasloj dobi. Nerijetko se dogodi da odrasle osobe ozbiljno obolijevaju, jer iz raznih razloga nisu željele na vrijeme otići liječniku. Bez obzira kakvo bilo stanje u zdravstvu i koliko povjerenja u njega imali, redoviti pregledi važni su koliko i prehrana, vježbanje i druge aktivnosti koje radimo kako bi se osjećali bolje i bili zdraviji.