Kada djetetu kojeg muči kašalj umjesto lijeka damo žličicu agavinog sirupa ili obične vode s okusom, može se dogoditi da se simptomi teškog kašlja smire tijekom noći, pokazala je nova studija.

“Sve više pedijatra sugerira roditeljima da djeci ne daju ništa protiv kašlja i prehlade, osim puno tekućine i u težim slučajevima acetaminofena ili ibuprofena. No mnogim obiteljima bit će draže dati slatki tekući placebo nego baš ništa ili placebo umjesto antibiotika”, kazao je voditelj istraživanja i ravnatelj katedre za opću pedijatriju na Sveučilištu Penn State College, dr. Ian Paul.

Njegov tim proučavao je i uspoređivao tri različite vrste terapije među 120 djece mlađe od 4 godine. Sva djeca imala su simptome noćnog kašlja koji nije bio povezan s nikakvom specifičnom bolešću. Djeca su bila nasumice podijeljena u tri grupe: 40 djece nije primilo nikakvu terapiju, 40 djece uzimalo je placebo (vodu s okusom grožđa i obojanu karamelom), a 40 djece pasterizirani agavin sirup.

Agavin sirup prirodni je zaslađivač i izabran je zato što su studije pokazale da djeca mlađa od godinu dana ne smiju jesti med. Ovaj sirup okusom je slična zamjena i također je prirodnog porijekla.

Roditelji su zapisivali simptome kašlja noć prije i noć nakon uzimanja placeba. Prema iskazima roditelja ispalo je da su djeca koja su uzela placebo i agavin sirup rjeđe i manje intenzivno kašljala tijekom noći od djece koja nisu uzela ništa.

“Placebo efekt demonstriran kroz ovu našu studiju vrlo je važan s obzirom na to da nema baš puno alternativa, posebno kod djece mlađe od 1 godinu”, kazao je dr. Paul.

Pedijatrijske smjernice vezane za liječenje kašlja kod male djece vrlo su ograničene i ne preporučuju se nikakvi lijekovi (oni koji su postojali povučeni su s tržišta 2008. zbog mogućih nuspojava), a posebno kod djece mlađe od 4 godine.

Med i čaj, inhaliranje vrućom vodom, jačanje imuniteta i poboljšanje prehrane su jedino što se djeci može dati ili poduzeti da se malo primire napadaji kašlja. No med ne dolazi u obzir kod djece mlađe od godinu dana.

Medicinska znanost odavno poznaje placebo kao vrlo efektan način smirivanja simptoma širokog spektra oboljenja, pa čak i izlječenja. No ova studija ipak nije odgovorila na pitanje kako točno placebo utječe na djecu i što bi pedijatri trebali raditi s informacijama dobivenim studijom. Naime, s obzirom na to da su roditelji ocjenjivali i procjenjivali težinu noćnog kašlja kod djece, čini se kako je placebo zapravo djelovao na njih. Možda su roditelji toliko vjerovali da će placebo djelovati i mali toliko veliku nadu, da je to utjecalo na njihove procjene simptoma kod djece? A možda su simptomi kašlja bili slabiji zbog same činjenice da su se roditelji više angažirali, bdjeli nad djecom, više brinuli.

Čini se kako se radilo o kombinaciji svega pomalo, pa nema nikakvih prepreka da ne isprobate ovu metodu kod kuće. Ako je placebo potpuno bezopasan (sirup, sok ili neka druga obojena slatka tekućina) i nema nikakvih opasnosti od konzumacije, tada djetetu ne može biti ništa i možete pokušati.

Međutim, ako primijetite pogoršanje simptoma ili neke nove simptome osim kašlja, svakako potražite pomoć pedijatra.

Rezultati ove studije objavljeni su u najnovijem broju stručnog časopisa Pediatrics.