Vaša je djevojčica dobila menstruaciju, a u paketu su, nažalost, stigli i grčevi. Dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, pogađa sve veći broj djevojčica, a ponajviše one koje su prvu menstruaciju dobile rano, mršavije djevojčice i one koje imaju obilnija krvarenja. Pretpostavlja se kako su bolne menstruacije stvar genetike pa nije rijetko  da ako su baka i majka imale grčeve, imat će ih i djevojčica.

Grčeve je važno ublažiti na vrijeme, no roditelji nerijetko djevojčicama nude jake nesteroidne antireumatike, ne misleći pritom na neugodne nuspojave kojima ih izlažu.

Djevojčicu ugrijte i masirajte bolno područje

Ako ih nikada niste doživjeli, menstrualne grčeve ćete prepoznati ako se vaša djevojčica počne savijati, ako je boli u području pupka i leđa te ako bolovi nisu konstantni već nalikuju trudovima. Osim grčeva, dismenoreja može uključivati i proljeve, mučnine i povraćanja, a ponekad čak i nesvjesticu.

Prvi je korak umiriti djevojčicu i, ako već niste, objasniti joj da su menstrualni grčevi normalna pojava i da ih proživljava mnogo žena. Djevojčicu mogu preplašiti grčevi koji nisu nalik klasičnoj trbuhobolji pa je važno da joj pomognete pronaći optimalnu pozu u kojoj će je manje boljeti.

Najbolje je da čučne na topao tepih pored kreveta i savine se prema krevetu tako da joj je trbuh zaštićen, a leđa da su joj okrenuta prema van. Zagrijte vruću vodu i napunite termofor ili plastičnu bocu i stavite joj na trbuh, a donji dio leđa joj lagano masirajte kružnim pokretima.

Iako je tjelovježba u bolnim trenucima zadnje što će vam pasti na um, lagano gibanje pomoći će vašoj djevojčici više no što mislite. Potaknut će krvarenje i odagnati bol na kratko. Predložite joj da iz poze u kojoj se nalazi, napravi nekoliko pokreta prema naprijed i prema natrag, a ako je ne boli neizdrživo neka se ustane i napravi nekoliko čučnjeva.

Oprezno s bezreceptnim lijekovima

Ukoliko vaša djevojčica iz mjeseca u mjesec trpi nelagodne simptome dismenoreje, izmijenite joj prehranu za vrijeme menstruacije. Kod bolnih epizoda valja izbjegavati masniju hranu životinjskog porijekla i u prehranu uvrstiti laganije namirnice koje obiluju omega 3 masnim kiselinama poput ribe.

Ne dajte djetetu da za vrijeme menstruacije konzumira gazirane sokove, prezašećerenu hranu i mliječne proizvode s većim udjelom masnoće. Radije pripremite laganije obroke bazirane na bijelom mesu, povrću i voću, a za piće djetetu ponudite mlaki čaj od kamilice i metvice ili matičnjak koji djeluje umirujuće.

Ako vaša djevojčica ipak ne može prebroditi bolnu menstruaciju bez tablete, pripazite što joj i u kojoj dozi dajete. Pri liječenju menstrualnih tegoba najčešće se koriste lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova koji razlikuju oko pedesetak preparata.

Riječ je o lijekovima koji imaju široku primjenu, od snižavanja temperature do liječenja različitih vrsta boli, a budući da su lako dostupni, često se olako koriste. Ibuprofen, Diklofenak, Ketoprofen i drugi lijekovi iz NSAR skupine djeluju brzo, ali najčešće izazivaju nelagodne nuspojave poput mučnine, žgaravice, proljeva, a ukoliko se koriste dulje vremena, mogu trajno oštetiti sluznicu želuca, crijeva, ali i prouzročiti bubrežne tegobe.

Djevojčici, stoga, radije ponudite paracetamol i to onaj obložen filmom kako bi kontakt sa sluznicom bio što blaži.

Ukoliko se tegobe ponavljaju iz mjeseca u mjesec, a vaša djevojčica bez lijekova ne može normalno funkcionirati, vrijeme je da potražite ginekološku pomoć. Moguće je da djevojčica ima nekakvu dobroćudnu cistu ili strukturu na jajnicima ili maternici koja joj otežava cikluse.