Ortoreksija je pojam koji je skrojio liječnik Steven Bratman 1996. godine. Počeo ju je upotrebljavati kod svojih pacijenata koji su bili opsjednuti zdravom prehranom. Ortoreksija je slična drugim poremećajima prehrane, anoreksiji i bulimiji, međutim, krajnji cilj ortoreksije nije biti mršav.

Tko su ortoreksičari?

Osobe koje pate od ortoreksije opsesivno se bave kvalitetom hrane. Provjeravaju sve što određene namirnice sadrže, izbjegavaju hranu koja sadrži umjetne boje, arome, konzervanse, pesticide ili nezdrave masnoće, šećere ili dodane soli, do najsitnijih detalja planiraju obroke i često su na tzv. “zdravim dijetama.” Ako pojedu nešto neplanirano, osjećaju krivnju te se samokažnjavaju strožim pravilima o hrani. Najrizičnija skupina su djeca, djevojke i žene sklone poremećajima prehrane. Ortoreksija je vrlo popularna među mlađom populacijom koja, eliminirajući pojedine namirnice, negativno utječe na svoj rast i razvoj.

Stručnjaci smatraju da još ne postoji dovoljno istraživanja ovog fenomena kako bi se potvrdilo da je ortoreksija poremećaj prehrane. Međutim, postoje iskustveni podaci koji govore da ortoreksija može voditi u poremećaj prehrane kada prehrana postaje sve rafiniranija, strogo definirana i kada je povezana s karakteristikama osobnosti koje mogu dovesti do poremećaja prehrane.

Test za otkrivanje ortoreksije

Još uvijek ne postoje dijagnostički alati za otkrivanje ortoreksije, no dr. Bratman osmislio je pitanja koja mogu pomoći u pravovremenom otkrivanju poremećaja. Ukoliko osoba potvrdno odgovori na četiri do pet pitanja, na pragu je ortoreksije, što znači da je krajnje vrijeme da se prestane opterećivati “zdravom hranom.” Ako je osoba potvrdno odgovorila na sva ili na gotova sva pitanja, znači da je potpuno opsjednuta zdravom prehranom.

  1. Provodite li više od tri sata dnevno razmišljajući o zdravoj hrani?
  2. Planirate li obroke nekoliko dana unaprijed?
  3. Je li vam prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u jelu?
  4. Jeste li primijetili da vam se kvaliteta života promijenila otkad se povećala kvaliteta vaše prehrane?
  5. Jeste li postali stroži u izboru hrane koju jedete?
  6. Jeste li se odrekli hrane u kojoj ste nekad uživali kako biste konzumirali samo pravu hranu?
  7. Povećava li vam konzumacija zdrave hrane osjećaj samopoštovanja?
  8. Osjećate li krivnju pojedete li nešto izvan vašeg jelovnika?
  9. Izolira li vas vaša prehrana iz društvenog života?
  10. Osjećate li potpuni mir i kontrolu nad sobom kada se zdravo hranite?

Liječenje

Svaka ovisnost pa i ona o zdravoj hrani zapravo šteti. Od malog problema u prehrani ovaj poremećaj vrlo lako prerasta u opsesivnost i postaje teški socijalni problem za ljude koji ga ne prepoznaju. Priznavanje problema je prvi korak u liječenju ortoreksije. Potom se savjetuje provođenje kognitivne bihevioralne terapije od strane stručne osobe, s ciljem postizanja opuštenijeg pristupa hrani. Međutim, od ključne je važnosti pozabaviti se prikrivenim emocionalnim problemima u kojima se osoba, svjesno ili nesvjesno našla.

Imajte na umu da praćenje postulata zdrave prehrane ne znači da imate ortoreksiju i nema ništa loše u tome da se hranite zdravo. Međutim, nemojte dopustiti da vam briga oko jelovnika oduzima velik dio vremena i pažnje.