Palo je na pod, pa završilo u ustima mališana

Profesor na Sveučilištu San Diego State University, Scott Kelley, bacao je kuhane mrkvice i dječje bočice po podovima više domova i testirao koliko se klica i bakterija na njih nalovilo unutar pet sekundi

4b693063ca3b4

. Tako je otkrio da pravilo pet sekundi koje kaže da se nešto što je palo na pod ali je podignuto unutar pet sekundi, može pojesti - jednostavno ne stoji i nije istinito. Sve što je bacio na pod, unutar pet sekundi na sebe je privuklo značajnu količinu bakterija i klica.

"Željeli smo saznati da li ima istine u teoriji da bakterije trebaju neko vrijeme da se uhvate za površinu namirnice ili predmeta koji su pali na pod", stoji u izvještaju profesora Kelleyja te dalje navodi: "Nažalost, svi mi koji smo uzimali u obzir to pravilo, sada znamo da je to totalni mit, jer pet sekundi je sasvim dovoljno vremena".

Ono što ga je iznenadilo su razlike između površina na koje hrana i predmeti padaju, a obzirom na bakterijsku agresivnost. Ispada da je mrkvica više bakterija pokupila kada je pala na kuhinjsku radnu površinu nego na parket ili tepih, dok su čašice i bočice najviše bakterija pokupile na sjedalu stolica.

Ako se bakterije nalaze u domu, one će se uhvatiti za gotovo sve što je palo ili stavljeno među njih.

Navike u kućanstvima najčešće se svode na praksu da će ljudi pojesti nešto što je palo na kuhinjski pult ili stolicu, ali ne i ako je palo na pod ili tepih. No, čini se da nema razlike u količini i prijemčljivosti bakterija.

Riješenje je temeljito čišćenje kuhinjskih površina, stolica i stolova, po mogućnosti sa sredstvima koja uništavaju bakterije, ali ne sadrže otrovne tvari.

Neka prijašnja istraživanja pokazala su da gumeni bomboni, kruh ili salama koji su pali na pod mogu pokupiti bakteriju Echerichiu coli ili salmonelu. Stoga se roditeljima preporuča da pripaze što im djeca kupe s poda i stavljaju u usta i da zaborave na pravilo pet sekundi.

(JK, Izvor: parentdish.com)