Magarac, tovar, osao, pule, sivac ili sivonja, kenjac te, naprosto, magare, je čovjekov vjerni pratitelj još od davnina. Pretpostavlja se da su ih ljudi počeli pripitomljavati negdje oko 4500 godine prije Krista u Egiptu ili Mezopotamiji. Od davnina je poznat kao čovjekov izdržljivi pomoćnik i neumorni radnik te je bio važan pripadnik svakog domaćinstva i gospodarstva Sredozemnog područja.

Nažalost u novije doba, sa sve većom upotrebom mehanizacije na selu, dolazi do opadanja njihovog broja tako da su sada skoro na rubu izumiranja.

Magareće mlijeko je također od davnina poznato po svojim ljekovitim svojstvima kao i po svojoj upotrebi u kozmetici. Najpoznatija je legenda koja kaže da su za Kleopatrinu ljepotu bile najzaslužnije kupke u magarećem mlijeku. Također su istu kupku koristile i egipatska kraljica Nefertiti i rimska kraljica Popeja Sabina.

Hipokrat (460–370 god. pr.Kr.), otac medicine, preporučao je magareće mlijeko za razne bolesti, kao što su problemi s jetrom, krvne anemije, groznice, bolesti dišnog sustava, edemi, krvarenje iz nosa, trovanja te za brže zacjeljivanje rana. Plinije Stariji (23–79 god.) preporučuje ga još za razne druge slabosti, očne pjege, slabe zube, bore i astmu.

Magareće mlijeko se upotrebljavljalo i u 19. stoljeću kada su u Francuskoj pokraj prihvatilišta za napuštenu djecu imali farme magarica. Tada nije bilo duda te su djeca sisala mlijeko direktno iz sisa magarice.

Ljekovito magareće mlijeko

Osim što se magarac koristio za rad, njegova najveća vrijednost za ljude je i danas ljekovitost mlijeka koje proizvodi za svoje mlado. Magarice mlado nose od 11-14 mjeseci ovisno o veličini i vrsti, ali najčešće 12 mjeseci. Jako su društvene životnje i uvijek su zajedno. Pule je stalno s majkom i ne odvaja se od nje čak ni kad odraste. Pule sisa svakih 15-30 minuta. Dnevno se može izmusti samo od 0.2 l do 0.5 l mlijeka.

U novije vrijeme taj lijek je ponovno počeo vraćati svoju nekadašnju slavu zahvaljujući suvremenim istraživanjima i testiranjima. Tako se saznalo da je po sastavu magareće mlijeko najsličnije majčinom mlijeku. Sadrži 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka, omega-6 i omega-3 masnih kiselina, kazeine, serum albumin, linolansku kiselinu kao i neke imunoglobine koji djeluju antibakterijski i protuupalno.

Neka djeca koja su alergična na kravlje, kozje ili sojino mlijeko, mogu bez problema konzumirati magareće mlijeko.

Nadalje, magareće mlijeko pomaže i kod detoksifikacije jetre, balansiranja mikro flore probavnog trakta pomoću lizozima i laktoze, te je pomoć u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Pomaže u uravnoteženju metaboličke aktivnosti stanica, pomaže u tretmanu kod kožnih problema kao što su ekcemi i psorijaza, pomaže u borbi kod osteoporoze, liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plučnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u ovom zimskom periodu je i ta da jača imunitet kod djece i odraslih.

Mlijeko se najčeće može nabaviti u zaleđenom stanju, zbog duljeg vremena upotrebe. Smrzavanje mlijeka ne utječe se na gubitak ljekovitih tvari, dok gubitci kod mlijeka u prahu iznose i preko 50%.

Više o magarećem mlijeku potražite na web stranicama najpoznatije hrvatske farme magaraca – www. magare.hr.


KREMA OD MAGAREĆEG MLIJEKA za medicinsku primjenu

Nakon gotovo godinu dana na farmi magaraca u Ivanić Gradu, kojeg vode Katarina i Neven Ciganović, završili su s testiranjem i usavršavanjem prirodne i kvalitetne kreme od magarećeg mlijeka. Krema je bez ikakvih aditiva i konzervansa.

Uz visok postotak magarećeg mlijeka krema je oplemenjena nevenom, stolisnikom, maslačkom, čičkom i kamilicom, koji međusobnim prožimanjem njeguju i štite vašu kožu. Korištene biljke su brižljivo ubrane ili kupljene od provjerenih proizvođača sa eko certifikatom.

Krema sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin A koji je važan za obnavljanje stanične membrane, omogućava koži da se regenerira, istovremeno smanjuje efekte starenja kože, vitamin B2, vitamin C koji ima antioksidativnu ulogu i ubrzava mehanizme ozdravljenja, vitamin E koji je antioksidant i usporava starenje kože te osigurava stabilnost stanične strukture, mineralne soli iz magarećeg mlijeka koje omogućavaju koži da bude čista oslobađajući je od mrtvih stanica, a znatna količina lipida omogućuje dobru ishranjenost kože.

Esencijalne masne kiseline kao što su omega-6 pomažu koži da upija vitamine, omogučavajući joj da postane elastična i osigurava prevenciju bolesti kože kao što su ekcem i psorijaza.

SAPUN OD MAGAREĆEG MLIJEKA

Visok sadržaj magarećeg mlijeka i kvalitetna biljna ulja omogućavaju koži dobru opskrbljenost masnim kiselinama, vitaminima A, E i F. Zahvaljujući takvom sastavu sapun od magarećeg mlijeka je odličan za kožu i prirodni je zatezač.

 

IGRA DARIVANJA – DOBITNICI

Farma magaraca Ciganović dariva čitatelje Klinfo.hr portala svojim kvalitetnim, prirodnim proizvodima na bazi magarećeg mlijeka. U igri darivanja imate priliku isprobati blagotvorne proizvode, bez aditiva, konzervansa i kemikalija. Sve što ste trebali je poslati nam e-mail u kojem ste naveli koji vas od proizvoda najviše zanima i zašto. Stiglo je puno odgovora i drago nam je da postoji tako veliki interes za prirodne proizvode. Isto tako, bilo je teško odabrati kome bi proizvodi bili najpotrebniji.

HVALA svima koji su sudjelovali!

DOBITNICI:

4×1 litra magarećeg mlijeka (vrijednost nagrade je 1600 kn)
INES ŠANTOVAC, Cerna
MAJA KOLAK MARIN, Vukovar
LJILJANA JOSIPOVIĆ, Požega
ANKICA BABIĆ, Trogir


2×1 krema na bazi magarećeg mlijeka (vrijednost nagrade je 138 kn)
SANJA DUMENČIĆ, Zagreb
GORDANA MIČUGA, Konjščina

2×1 sapun na bazi magarećeg mlijeka (vrijednost nagrade je 140 kn)
TOMISLAV MIROSAVLJEVIĆ, Podvinje
MISLAV VOLEREVIĆ, Benkovac

ČESTITAMO!!!