Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), službenim se priopćenjem na temu pojave ospica zadnji puta očitovao još 28. studenog prošle godine, gdje navode da “zadnjih godina u Hrvatskoj imamo zabilježene prvenstveno importirane slučajeve ospica, zahvaljujući dobro provedenom cijepljenju stanovništva… Zahvaljujući visokoj procijepljenosti ne očekuje se i ne bi trebalo doći do značajnog širenja bolesti kod nas”.

U međuvremenu, u Hrvatskoj je službeno prijavljeno 11 slučajeva oboljelih od ospica, iako iz HZJZ-a otkrivaju kako prijave stalno pristižu pa oboljelih vjerojatno ima još i više, odnosno 50-ak, većinom s područja Zagreba i okolice.

 

Možemo li govoriti o epidemiji ospica u Hrvatskoj?

Epidemija je iznenadno povećanje slučajeva neke zarazne bolesti u ljudskoj populaciji u određenom prostoru, koje bitno prerasta očekivan broj slučajeva (incidenciju) u istoj populaciji.

Kako bi se pojava određene bolesti okarakterizirala kao epidemija, nužno je uzeti u obzir normalnu stopu učestalosti te iste bolesti u populaciji. Manje povećanje broja slučajeva vrlo rijetke zarazne bolesti može se već definirati epidemijom, dok veliko povećanje broja slučajeva vrlo česte bolesti (na primjer prehlade) ne smatramo epidemijom.

Prema Zakonu, pojavu epidemije i određivanje zaraženog odnosno ugroženog područja proglašava ministar zdravstva na traženje organizacije zdravstva i mišljenja Zavoda za zaštitu zdravlja Republike Hrvatske. S obzirom da takvog proglasa od strane mjerodavnih još nije bilo, ne može se za sada govoriti o epidemiji ospica.

S druge strane, u HZJZ-a već lagano spominju epidemiju blagog intenziteta, ali sve drže pod kontrolom i čini se da mjesta panici i drami nema.

 

Cijepljenje protiv ospica u Hrvatskoj je obavezno

U Hrvatskoj su ospice uvrštene u program obveznog cijepljenja djece i provodi se vakcinacijom kombiniranim MO-PA-RU cjepivom. Prvo cijepljenje, ukoliko dijete dobro napreduje i nema drugih zdravstvenih indikacija zbog kojih se cijepljenje treba odgoditi, provodi se s navršenih 15 mjeseci. Drugo cjepivo protiv ove zarazne bolesti dijete će primiti prilikom polaska u prvi razred osnovne škole.

Eventualne epidemije pojavit će se ukoliko se roditelji neće držati propisane obveze da cijepe djecu, a takvih je roditelja sve više. Naime, mnogi se opravdano plaše nuspojava cjepiva i smatraju da su ionako šanse vrlo male da se njihovo dijete zarazi bolestima koje su odavno iskorijenjene te da ih se izlaže nepotrebnom riziku. No zdravstveni djelatnici upozoravaju kako bi upravo pad procijepljenosti djece u Hrvatskoj mogao povećati rizik od ponovne pojave i širenja zaraznih bolesti.

 

O kakvoj je bolesti riječ?

Ospice uzrokuje virus. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja.

Obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj zvuka poput laveža psa i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu (faringitis) i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C). Osip u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana

(Izvor: PLIVA zdravlje)

 

Kako se liječe ospice i što treba učiniti posumnjate li na simptome?

“Osobama koje primijete simptome, a nisu preboljele ospice niti su protiv njih cijepljene preporučujemo da se što prije jave svom liječniku da bi se pravovremeno dijagnosticirala bolest, izolirao bolesnik i počelo s obradom njegovih kontakata”, pozivaju iz HZJZ-a.

Također podsjećaju liječnike, koji zbog dobre procijepljenosti stanovništva godinama nisu imali bolesnike s ospicama, da kod pacijenata s temperaturom i osipom uzmu u obzir i mogućnost zaraze ospicama. Lijek za ospice ne postoji već pacijent dobiva lijekove za tretiranje simptoma (skidanje temperature, rehidraciju, njegu kože…).