Minerali pomažu tijelu da raste, da se razvija i da ostane zdravo, a ono ih koristi za obavljanje više različitih funkcija – od izgradnje jakih kosti do izgradnje zdravog živčanog sustava. Zato su osobito potrebni malom dječjem tijelu u razvoju.

Iako nam, kad se spomenu minerali, jelo nije prvo na pameti, one koji su potrebni našem tijelu unosimo preko hrane. Nedostatak određenih minerala može dovesti do ozbiljnih problema.

Postoje dvije vrste minerala, a dijele se na makroelemente i mikroelemente, tj. elemenete u tragovima.

Makroelementi se u našem tijelu nalaze u većim količinama, a to su:

  • Natrij, Kalij, Kalcij, Fosfor, Magnezij, Klor, Sumpor

A mikroelementi se još nazivaju i elementi u tragovima, jer su nam potrebne male količine i to su:

  • Željezo, Jod, Cink, Flor, Bakar, Mangan, Krom, Molibden, Kobalt, Selen, Vanadij

Probavom, disanjem i znojenjem minerali se gube iz čovjekova tijela i zato ih svakodnevno treba nadoknađivati.

Kako biste bili sigurni da dijete dobiva dovoljno minerala za normalan rast i razvoj najbolje je da mu redovito nudite hranu koja uključuje: cjelovite žitarice i proizvode od cjelovitih žitarica, povrće, voće, meso, ribu, jaja, orašide, grahorice i mliječne proizvode.

Tri najvažnija minerala za djecu su cink, željezo i kalcij.

Cink je vrlo moćan mineral i u ljudskom se tijelu nalazi samo u tragovima, ali malom tijelu djeteta omogućava da naraste. Nalazi se u mesu i ribi.

Željezo ima izrazit značaj za organizam jer je važan čimbenik u prevenciji anemije i tvorbi hemoglobina koji je važan za prijenos kisika do stanica i tkiva. Nalazi se u crvenom mesu i zelenom lisnatom povrću.  Uz njega je važno konzumirati vitamin C jer on pomaže tijelu da iskoristi više željeza. Vitamin C najbolje je uzimati kroz svježe voće i zeleno povrće.

Kalcij je gradivni materijal za jake kosti i zube što znači da bi trebao biti neizostavan dio dječjeg jelovnika. Nalazi se u mliječnim prerađevinama, sardinama i lososu, ali i u sezamu, kelju, suhim smokvama te bademima.

Za djecu je najvažnije da im je prehrana raznolika jer jedino na taj način mogu dobiti sve vitamine koje tijelo treba kako bi se zdravo razvilo.