Sasvim mala djeca nemaju ništa protiv što im je gornja usna vječno vlažna zbog curenja iz nosića, pa će se bezbrižno igrati, jesti i spavati bez pritužbi i plakanja. No, kako djeca rastu, curenje iz nosa sve ih više smeta te počinje zabrinjavati i roditelje.

Briga je tim veća što se često ne radi o prehladi, gripi ili nekoj “zimskoj” bolesti koja obično traje pet do sedam dana.

Ukoliko dijete ima problema s curenjem iz nosa tjednima ili čak mjesecima, a ne čini se bolesnim, nema vrućicu i nikakvih akutnih problema, zasigurno se pitate radi li se o kroničnoj prehladi, alergiji i što možete učiniti kako bi djetetu olakšali disanje i ovu zamornu situaciju?

Kao prvo, stručnjaci tvrde da djeca nemaju kroničnih prehlada. Prehlada, u smislu virusne infekcije nosa i grla, traje otprilike pet dana. Dijete osnovnoškolske dobi prosječno preboli tri do pet prehlada godišnje. Kada se liječe, a ponekad čak i sami od sebe, djeca ozdrave. Stalno curenje vodenaste tekućine iz nosića sa začepljenjem, naziva se kronični serous (prozirni iscjedak) rhinitis (upala nosne šupljine).

Dva najčešća uzroka kroničnog serous rhinitisa su: (1) alergije i (2) pretjerana osjetljivost sluznice u tkivu unutrašnje stjenke nosa i grla na iritirajuće podražaje ili vremenske promjene.

Kod alergijskog rhinitisa, dijete u sebi nosi antitijela koja u krvotoku reagiraju na specifične alergenske čestice. Ta reakcija se manifestira na način da tijelo izbacuje tvari koje uzrokuju oticanje unutrašnje stijenke nosa, svrbež i stvaranje sekreta. Zasigurno su vam poznate alergije na prašinu, pelud, pojedine namirnice i dr. Osoba određenu tvar na koju je alergična unosi u tijelo (udahne, pojede ili dodiruje), tvar potom ulazi u krvotok i dolazi do reakcije.

Manje je ljudi upoznato s drugim uzrokom stalnog curenja nosa, koji je spomenut ranije, a odnosi se na preosjetljivost unutrašnje stijenke nosa i grla. Simptomi su slični kao kod alergija, ali ovu vrstu rhinitisa zapravo uzrokuju stres, promjene u temperaturi zraka, promjene u tlaku zraka, klorinirana voda u bazenima, parfemi, cvjetni mirisi, pare hlapljivih tekućina, dim, ali i strah i zamor tijela. Ipak, ova vrsta rhinitisa nema veze s alergijama.

Liječnik prije svega treba otkriti radi li se o alergiji ili ne. Oba uzroka stalnog curenja iz nosa imaju iste simptome, ali se dijagnoza i terapija za svakog pojedinačno uvelike razlikuju. Liječnik će vjerojatno obaviti neke laboratorijske testove te obaviti testiranje reakcije kože kako bi odredio radi li se o alergiji. Može se dogoditi dijete ima alergiju, ali i preosjetljivost stijenke nosa, odnosno da su oba uzroka u igri. U svakom slučaju liječnik će oboljenja tretirati zasebno kako bi se curenje iz nosa zaustavilo.

Ovaj problem ne smije se ignorirati, jer bi dijete moglo oboljeti od sekundarnih infekcija nosa i ušiju zbog začepljenosti. Ukoliko pak se radi o alergiji, i opće zdravlje djeteta moglo bi biti ugroženo. Iritacije, glavobolje, dekoncentracija i popuštanje u školi, samo su neki od mogućih scenarija neliječenja alergija i začepljenosti nosa. Stoga, pomognite djetetu da normalno diše i da se izliječi, bez obzira što nema povišenu temperaturu i na prvi pogled izgleda zdravo.

(Izvor: dr.med. Peter W. Welty, pedijatar i profesor sa Sveučilišta USC School of Medicine)