Kašalj je, i kod malih i kod velikih, prirodan način na koji se tijelo pokušava riješiti iritacije u grlu ili drugim mjestima dišnog sustava. Iako ga je moguće donekle suzbiti raznim lijekovima i prirodnim čajevima, ono što mnoge dodatno nervira jest noćni kašalj.

Kada su u pitanju djeca, intenzivni noćni kašalj predstavlja frustraciju kako za njih, tako i za roditelje. Oboje će u ovim trenucima teško “uloviti” nekoliko sati sna u komadu. Iako često može zvučati prilično ozbiljno, stručnjaci ističu kako ne mora automatski ukazivati na teži oblik prehlade ili neku bolest. Štoviše, moguće ga je prilično uspješno držati pod kontrolom i izliječiti.

Noćni kašalj i mogući uzroci

Iako ostali simptomi poput povišene temperature, slabosti i boli u tijelu mogu izostati, lako je moguće da se radi o virusnoj prehladi.

Kad je riječ o bakterijskim infekcijama, one se uglavnom liječe antibioticima. Noćni kašalj ovdje je jedna od mogućih pojava i nakon što je liječenje završilo, a simptomi se povukli. Naime, u respiratornom sustavu često će i dalje ostati sekreta koji ga lako može nadražiti. Kašljanjem će ga tijelo pokušati u potpunosti izbaciti.

Noćni kašalj ponekad može ukazivati i na pojavu astme kod djeteta, pogotovo kad dulje vrijeme ne prolazi. Tada je poželjno potražiti savjet liječnika.

Uzročnik nemirnog sna

Noćni kašalj, pogotovo kod djece, često se može činiti mnogo gori od onog koji se javlja tijekom dana. To ponekad i nije daleko od istine, ističu stručnjaci. Ono što noću potiče kašalj jest sekret koji se zadržava u dišnim putevima i slijeva niz grlo, a što se mnogo lakše događa kada je tijelo u ležećem položaju i opušteno.

Suhi zrak unutar prostorije u kojoj dijete spava također je jedan od čestih uzročnika noćnog kašlja. Liječnici ističu kako je tijelo u stanju opuštenosti također osjetljivije na podražaje iz okoline, te već mala neravnoteža može biti “okidač” za dosadan kašalj.

Suzbijanje prirodnim metodama ili posjet liječniku?

Za početak, kašalj možete ublažiti tako da djetetovu glavu tijekom spavanja malo podignete. To je najlakše učiniti dodavanjem još jednog jastuka, a osigurati će da se sekret ne slijeva u dišne puteve i nadražuje ih.

Što se suhog zraka u prostoriji tiče, uvijek je najjednostavnije rješenje kupiti ovlaživač zraka koji se danas može naći u zaista mnogim oblicima.

Kada je o veoma malom djetetu riječ, često je najbolje držati se provjerenih i prirodnih metoda, poput uzimanja žlice meda prije spavanja. Med dokazano smiruje intenzivan kašalj, te bi se on već nakon nekoliko dana trebao smanjiti i uskoro u potpunosti nestati.

U slučaju da noćni kašalj ne prestaje niti nakon više od tjedan dana, poželjno je tražiti savjet liječnika. Isto vrijedi i za kašalj koji je praćen pištajućim zvukom u plućima prilikom udisanja. Dokle god nema značajnih promjena u disanju i boli u prsima, najvjerojatnije se radi o tipu kašlja koji je potrebno tek suzbijati navedenim metodama, a s vremenom će sam iščeznuti.