Sjetite se samo kako je bilo teeeško prati zube kad ste bili mali. Nužno zlo koje se trebalo napraviti samo nam je oduzimalo dragocjeno vrijeme između igranja i zadnjeg večernjeg crtića ili igranja i priče prije spavanja. Klinci doista znaju smišljati razne smicalice, pa ponekad samo stave malo pastice u usta za svježi dah i nevino trepću okicama kada mama ili tata dođu u kontrolu. No pranje zubi ne mora biti dosadna noćna mora, već prava obiteljska zabava i trenutak kada združeno napadamo bakterijice i slažemo obranu protiv karijesa.

Da mali lukavci ne bi smicalicama izbjegavali pranje zubića, većina pedijatra preporuča da ih roditelji nadgledaju čak do 12. godine ako je potrebno. Naime, jako je važno da djeca svoje mliječne zubiće i svoje mlade trajne zube od početka redovito čiste i održavaju oralnu higijenu. Ne samo da oralnom higijenom štite caklinu, desni i stvaraju dobru obranu protiv karijesa, već je zdravlje zubi i zubnog mesa garancija općeg zdravlja svakog od nas.

Prvi “ratovi” oko pranja zubića obično počnu oko 2. godine. Tada dijete počne koristiti samostalno četkicu, pa mu za početak, možemo dozvoliti da je samo odabere. Ipak će je dijete koristiti i družiti se s njome barem dva puta dnevno. Što je četkica šarenija i ima šarenije dječje likove, bit će zanimljivija djeci te će s većim uzbuđenjem prionuti četkanju. Jedina zadaća roditelja je da pripaze da četkica bude za djecu, s mekanim dlakama i drškom koju dijete može samo držati u ručici.

Sljedeći korak je izbor odgovarajuće paste za zube. Pasta neka svakako bude iz Junior linije, odnosno specijalno namijenjena djeci. Manjoj djeci posebno će biti važno da pasta nije previše aromatična i da ih ne pecka. Uvijek treba imati na umu da su dječja usta osjetljivija od usta odraslih. Naša preporuka je svakako Plidenta Junior s okusom šumskog voća. Čak smo je i testirali među mališanima i evo što su rekli:

Fiiiina je! Ima mi okus po trešnji. Ima mi miris po jagodi. U vrtiću imamo takve iste boje, samo je u vrtiću malo kiselkasta. Fina mi je ova.
Neo, 6 godina

Da, sviđa mi se zato što je slatka. Podsjeća me na tortu od šumskog voća. To mi je najdraža.
Roko, 7 godina

Sviđa mi se jer je to moja nova pasta i pjeni se. I slatka je. Ali je huda, joj, joj… al podsjeća me na grožđe.
Marin, 7 godina

Pecnula me za jezik. Podsjeća me na jagode! Baš je super okus.
Franko, 5,5 godina

Sviđa mi se zato jer mi je dobra. Volim je! I fina je. Fina mi je jer ima fini okus. To je moj sladoled. Moja je… Mmmm… papam sladoled. Slasno je, ukusno je… divno. Pasta moja, moj sladoled…
Erik, 4 godine

Bez obzira koliko dijete bilo maleno, ohrabrite ga da samo stavlja malo pastice na četkicu i da samo pere zube. Trebat će vam puno strpljenja dok ne ovlada vještinom, ali to je ujedno jedini način da je usvoji kao samostalnu aktivnost koja će mu prijeći u dugoročnu naviku.

Roditelji su uzor svojim mališanima, pa će vas njihove okice pomno pratiti i kada perete zube. Zato je takvo “skeniranje” ujedno i najbolja prilika da djetetu na zabavan način i kroz igrokaz pokažemo kako mi peremo svoje zube. Ako pritom kikića još uspijemo i nasmijati, možemo biti sigurni da će ponoviti točno ono što smo mu pokazali i ponavljati to u nedogled.

Ako je četkanje zubića odmah nakon buđenja ili prije spavanja veliki problem i uzrok “ratovanja”, dogovorite se i perite svi zajedno zubiće nakon doručka ili nakon večere.

Kod pranja zubića često je prava muka privoliti dijete da ih pere 2-3 minute koliko je optimalno. Dobro rješenje je pjesmica. Uzmite u kupaonicu svoj mobitel i zajedno s djetetom odaberite omiljenu pjesmicu koja će svirati kada perete zube. Sve zajedno može postati ritual koji će vas uveseljavati godinama.

I na kraju, zajedno s djecom možete voditi zanimljiv kalendarčić pranja zubi koji vam poklanjaju Klinfo.hr i Plidenta Junior. Kalendarčić otvorite klikom na sličicu, potom ga isprintajte, stavite na vidljivo mjesto i svakog dana, za svako pranje zubića nacrtajte i obojite po jednog smajlića. Ukoliko mjesec završite s puno smajlića, nagradite mališana nekom sitnicom ili pohvalom. Izradite mu diplomicu “zubibubiperača mjeseca” i istaknite ga na nekom vidljivom mjestu u kupaonici. Nema većeg motivatora za dijete od pohvale i roditeljskog ponosa.

KALENDARČIĆ PRANJA ZUBI
(klikni na sličicu, potom printaj ili spremi pdf na računalo)