Djeca i tinejdžeri koji piju 100-postotni voćni sok, imaju viši unos ključnih nutrijenata. Tako je pokazalo istraživanje Louisiana State Universityja i Baylor College of Medicine u kojem je uspoređivano opće zdravstveno stanje djece koja piju prirodne voćne sokove i onih koji nemaju tu naviku te pribjegavaju kupovnim i gaziranim sokovima.

Rezultati su pokazali da djeca starosti od 2 do 5 godina, koja su redovito konzumirala prirodne sokove, imaju veći unos vitamina C, kalija i magnezija u organizam, a manje šećera u odnosu na djecu koja piju zaslađene sokove. Osim toga, voćni sokovi automatski potiču i na češće jedenje cjelovitog voća i žitarica.

Djeca starosti od 6 do 12 godina pokazala su sličnu pozitivnu vezu između konzumiranja prirodnih voćnih sokova i unosa ključnih visokokvalitetnih nutrijenata te probavnih vlakana. Sokovi su poboljšali njihovu cjelokupnu prehranu.

Ona djeca koja izbjegavaju voćne sokove pokazivala su niže razine vitamina A i C u organizmu, kao i folne kiseline i kalcija.

“Stopostotni voćni prirodni sok igra važnu ulogu u prehrani djece i tinejdžera, opskrbljuje ih važnim nutrijentima tijekom ključnog perioda rasta i razvoja”, kazala je voditeljica istraživanja dr. Carol O’Neil. “Pijenje voćnog soka trebalo bi poticati kao dio uravnotežene prehrane”.

Kada govorimo o 100-postotnom voćnom soku, ne mislimo na onaj kupljeni, već na svježe iscijeđeno voće u kuhinji vašeg doma.

(JK, Izvor: ANI)