Berači s terena kažu da je ove godine malo kestena u našim šumama, vjerojatno zbog suše. To ne znači da ih uopće nema, pa ako imate prilike ove jeseni jesti pečene ili kuhane kestene, svakako tu priliku iskoristite, jer ovaj ukusni šumski plod u sebi sadrži mnoge hranjive tvari koje su važne za rast i razvoj i zdravlje općenito.

Kesten datira iz prethistorijskih vremena i stručnjaci smatraju da su bili jedna od glavnih namirnica prvim civilizacijama na području Europe, Azije i Afrike. Kestenovo drvo ostatku su Europe predstavili stari Grci, odakle se proširio u Amerike i druge dijelove svijeta. Postoje četiri vrste pitomog, jestivog kestena, a neke su države i pokrajine ovom slatkom šumskom plodu posvetile čitave svečanosti (osobito u Italiji i Španjolskoj). I u Hrvatskoj kesten je postao svojevrsni simbol krajeva u kojima je posebno plodan, pa svake godine u listopadu možemo u njima uživati, primjerice, na Marunadi u Lovranu i Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici.

Zanimljivo je da drvo kestena može živjeti i do 500 godina, a plodove će početi davati tek kad navrši 40 godina.

Unutar tvrde, smeđe opne nalazi se bijela, kremasta, slatka jezgra koja je vrlo hranjiva i bogata raznim vitaminima i mineralima.

Kesten ima relativno malo kalorija i masnoća u usporedbi s orašastim plodovima i sjemenkama, a zahvaljujući mineralima, vitaminima i fitonutrijentima blagotvorno djeluje na zdravlje.

Obzirom da u sastavu ima najveći postotak škroba, najsličniji je krumpiru i kukuruzu i baš poput njih najfiniji je kuhan ili pečen na žeravici. Kesten se često koristi i kao brašno od kojeg se spravljaju pekarski proizvodi, a domišljati Amerikanci prave i čips od sušenog kestena. Isto tako, izvrstan je kao nadjev za puricu.

U kulinarstvu kesten se koristi i kod slatkih i kod slanih jela. Od slastica, najpoznatiji je kesten pire. U Toskani od kestenova brašna rade i sladoled, kolačiće, slatki kruh i razne juhe i umake.


Recepti sa slatkim i slanim jelima od kestena

Na internetu, odnosno na specijaliziranim kulinarskim stranicama, možete pronaći veliki broj recepata s jelima od kestena. Nama se najviše sviđaju ove:

Gastronaut.hr – Slatka i slana jela od kestena
http://www.gastronaut.hr/tematjedna.asp?tjedan=201142

Crochef.com – Kesten u jelima
http://www.crochef.com/index.php?page=pretraga&type=part&string=kesten

Coolinarka.com – Jela s kestenom
http://www.coolinarika.com/recept/namirnice/?upit=Kesten

Pregršt zdravlja u malom šumskom plodu

Kesten je dobar izvor dijetalnih vlakana. Čak 8,1 gram vlakana nalazi se u 100 grama kestena. Dijetalna vlakna pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi.

Malo je poznato da je kesten iznimno bogat vitaminom C. Kao da se priroda pobrinula da nam prije sezone prehlada i gripa osigura namirnicu koja će ojačati na prirodan način naš imunitet. U 100 grama kestena, dobivamo čak 73% dnevno preporučene potrebe vitamina C. Osim što jača imunitet, vitamin C esencijalan je vitamin za zdravlje zubi, kosti i krvnih žila. Uz to je jak antioksidant i štiti organizam od slobodnih radikala.

Baš kao i u zeljastom povrću, u kestenu se nalaze folati i to 15,5% u 100 grama ovog ploda. Folna kiselina ključna je za formiranje crvenih krvnih stanica i DNA sintezu. Ovaj nutrijent osobito je važan u periodu prije začeća i tijekom trudnoće.

Osim folne, kesten sadrži i nezasićenu oleinsku kiselinu i palmitoleinsku kiselinu koje snižavaju razinu tzv. lošeg kolesterola u krvi, a povisuju razine dobrog kolesterola u krvi. Dugoročno, time umanjujemo rizik od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava.

Od korisnih minerala, kesten je bogat željezom, kalcijem, magnezijem, manganom, fosforom i cinkom, a posebno treba izdvojiti kalij kojeg sadrži 518 mg na 100 g.

Posebno je važno, kad su djeca u pitanju, spomenuti da je kesten bogat mnogim važnim vitaminima B-kompleksa i to niacinom, vitaminom B6, tiaminom i riboflavinom.

Nadalje, kesten ne sadrži gluten pa je idealan za osobe s celijakijom i za pripravak hrane bez glutena.

Za dodatnu zabavu

Iako se za razne radionice najčešće koriste divlji kesteni koji su deblji, sjajniji i manje ih je šteta koristiti, kod pripreme kestena za jelo, djecu možete zaposliti i da od njih naprave neke zanimljive kreacije. Od mekanijih kestena, čačkalica i špagica mogu se napraviti razni čovječuljci, ježići, paukići, bube, narukvice, ogrlice, ukrasi i slično.

Kesteni su izvrsna jesenja dekoracija za stol. Uz mirisnu svijećicu, posudicu, suho lišće svih boja i kestene, na stolu možete imati pravi jesenski šumski ugođaj.