Prvi dan škole sve je bliži, a prvašićima i njihovim roditeljima taj će početak označiti sasvim novo i uzbudljivo razdoblje u životu. Nakon nabavke školske opreme i uhodavanja u novi tjedni ritam, neki će se roditelji uskoro susresti s tipičnim bolestima koje napadaju male školarce. S dolaskom hladnijeg vremena, pojavit će se viroze, prehlade, ali i neke jače bolesti zbog čega je iznimno važno neprestano raditi na jačanju i održavanju djetetova imunološkog sustava. Na što morate biti spremni s polaskom djeteta u školu i kako mu pomoći u najčešćim bolestima koje školarce zahvaćaju, saznajte u tekstu.

Zašto su školarci često bolesni?

Roditelji čija su djeca pohađala vrtiće i male škole, upoznati su s fenomenom čestih obolijevanja djeteta i vjerojatno su već naviknuti na takve situacije. Roditelji čija su djeca predškolsko razdoblje provodila kod kuće, nisu upoznati s nizom bezopasnih, ali čestih oboljenja kojima su djeca koja vrijeme provode u grupama, sklona. Prosječnog školarca očekuje tri do osam prehlada te dvije do tri crijevne viroze godišnje.

Bakterije i virusi najčešći su uzročnici bolesti kod djece, a polaskom u školu povećava se i djetetov kontakt s drugom djecom te raste opasnost od prijenosa klasičnih dječjih bolesti koje su uglavnom zarazne. Roditeljima je ponekad teško razlikovati običnu prehladu od teške bakterijske upale grla, pa liječniku odlaze češće no što je potrebno. Najčešće je tegobe ponekad moguće liječiti prirodnim putem uz dozu strpljenja i vremena. Djetetov imunološki sustav održavajte snažnim tako da ga učite raznovrsnoj prehrani, nudite mu prirodno cijeđene sokove od citrusa i smanjite konzumaciju rafiniranih šećera.

Prehlada

Najčešća virusna zarazna bolest česta je među školarcima i najčešći je razlog ostajanja kod kuće. Prehlada je češća zimi, ali može se javiti u svako godišnje doba. Traje nekoliko dana i uglavnom je potpuno bezopasna. Zabrinuti se valja u situaciji kada djetetovo stanje dulje vremena ne ide na bolje te su kašalj, otežano disanje i temperatura i dalje prisutni. Jednostavne prehlade roditelj može liječiti i bez liječnika i to prirodnim metodama.

Najčešći su simptomi prehlade jak umor, začepljen nos te pretjerano stvaranje sluzi. Može se javiti i peckanje u grlu kao i temperatura. Iznimno je važno održavati higijenu nosne sluznice te omogućiti prohodnost nosa. Ispiranjem fiziološkom otopinom ili inhaliranjem otopine putem električnog inhalatora otapaju se guste sluzi i pročišćavaju sinusi, nos i ždrijelo. Ako je riječ o jačoj nosnoj kongestiji u ljekarni zatražite bezreceptne kapi za začepljen nos. U slučaju bolnog grla, djetetu ponudite veliku žlicu cvjetnog ili lipovog meda pomiješanu sa žlicom svježeg limunovog soka, a unos tekućine povećajte što je moguće više. Prije spavanja, dijete polegnite na jedan deblji ili više jastuka jer spavanje na povišenom pomoći će mu pri disanju. Spavanje ćete mu dodatno olakšati ako u sobi ostavite posudu s vrućom vodom i cvjetovima kamilice koja će isparavati.

Vodene kozice

Jedna od najzaraznijih i svakako najdosadnijih dječjih bolesti jest varičela odnosno vodene kozice. Širi se kapljičnim putem ili fizičkim kontaktom. Bolest započinje povišenom temperaturom i slabošću, a uskoro se pojavljuje i prepoznatljiv osip. Crvene točkice se od trbuha šire prema udovima, vratu, glavi i vlasištu i s vremenom se pune tekućinom stvarajući pritom mjehuriće koji jako svrbe. Mjehurići se zatim pretvaraju u krastice koje lagano otpadaju.

Liječenje se usmjerava na ublažavanje neugodnih simptoma poput visoke temperature, a važnost pravilne higijene neupitna je. Dijete treba redovito tuširati, u slučaju jakog svrbeža pomozite mu hladnim oblozima. Poznato je blagotvorno djelovanje zobi na svrbež pa djetetu priredite „zobenu kupku“ tako što ćete usitniti zibene pahuljice s vodom, procijediti kroz gazu i ubaciti u kupku. Ukoliko imate više djece, očekujte lančanu reakciju jer varičela je iznimno zarazna. Takvu situaciju iskoristite i riješite se kozica odmah budući da je njihovo prisustvo u odrasloj dobi znatno teže podnijeti.

Želučana viroza

Gastroenteritis ili „želučana gripa“ neugodna je i kod djece česta pojava uzrokovana rotavirusom, a rijetko bakterijama ili parazitima. Primarni su simptomi bolovi i grčevi u trbuhu koji najčešće kulminiraju proljevom i povraćanjem. Kontakt sa zaraženom osobom ili nepravilno pripremljena hrana djecu lako dovedu u ovo nelagodno stanje u kojem roditelj mora paziti da dijete ne dehidrira.

U kućnoj je ljekarni uvijek dobro imati paketić rehidracijske otopine i djeci je ponuditi čim prije, u malim gutljajima. Za vrijeme povraćanja i proljeva nije poželjno da dijete puno jede ili da jede tešku hranu, ma koliko gladno bilo, jer će hrana vjerovatno pogoršati simptome. Želučane viroze traju dva do tri dana i kad primjetite da se viroza počinje smirivati, djetetu prvo ponudite dvopek i šipkov čaj, a polagano uvodite kuhanu rižu, mrkvu i kuhano bijelo meso. Kiselo voće i povrće izbjegavajte nekoliko dana i započnite uvođenjem ribane jabuke i bananom.

Parazitske bolesti

Najčešća parazitska bolest kod djece koja borave u grupama jest dječja glista. Gutanjem zrelih jajašaca, glistice se nastanjuju najčešće u tankom ili debelom crijevu, a primarni je simptom jak svrbež oko analnog područja i njime uzrokovana razdražljivot. Pretraga za otkrivanje dječje gliste jest uzimanje perianalnog otiska običnim selotejpom koji se zatim lijepi na predmetno stakalce i nosi na testiranje (sterilnu opremu dobit ćete od pedijatra). Ukoliko se ustanovi prisutnost parazita, cijela će obitelj dobiti lijek, a liječnik vam može preporučiti i prirodnije liječenje češnjakom. Češnjak, između ostalog, djeluje i antiparazitno pa se dječja glista može pokušati liječiti uzimanjem vode u kojoj je češnjak odstajao cijelu noć. Tekućina se pije natašte. Održavanje higijene važno je kako bi se izbjegao ponovni kontakt s glistom. Operite svu posteljinu, a dijete pokušajte odviknuti od češkanja kako si rukom ne bi preneslo jajašca u usta i tako nastavio ciklus.

Ušljivost je česta kod školaraca, bez obzira na redovitu higijenu. Kada jedan učenik u razredu dobije uši vjerojatno će ih dobiti i drugi. Uši su sitni paraziti, pričvršćeni za vlasi kose, a prehranjuju se ljudskom krvlju. Ukoliko, zbog okolnosti, vjerujete da bi vaše dijete moglo imati uši, svakako mu pregledajte vlasište. Ukoliko je zaraženo, dijete će u vlasištu imati odrasle uši ili jajašca. Kao i kod većine parazitskih bolesti, ako je ustanovljeno oboljenje jednog člana obitelji, prevencije radi, trebaju se liječiti i ostali. Uši se danas uspješno liječe specijaliziranim šamponima, sprejevima, prahovima, a učinkovit je i poseban češalj protiv ušiju koji je dostupan u ljekarnama.

Šarlah

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija, a najčešće u predškolskoj i školskoj dobi. Karakteristični su simptomi jak osip po tijelu, grlobolja, povraćanje i malaksalost. Crvenilo u licu još je jedan pokazatelj bolesti koja se širi kapljično te dodirom. Bijele naslage na jeziku koje s vremenom poprimaju tamnocrvenu boju znakovi su šarlaha. Primjetite li slične simptome, dijete svakako odvedite liječniku jer se šarlah liječi isključivo antibioticima. Pomoći mu naravno možete držeći ga pod mirovanjem i brinući se o pravilnoj hidrataciji ukoliko dijete povraća te snižavanjem povišene tjelesne temperature antipireticima.