Djeca svih dobi izložena su neadekvatnoj i nutritivno lošoj prehrani putem koje ne dobivaju dovoljno vitamina koji su neophodni za njihov rast i razvoj. Stoga da bi nadomjestila potrebne količine vitamina, željeza, te kalcija u organizmu pojedina djeca konzumiraju vitamine i ostale nadomjestke preko popularnih šumećih i običnih tableta i ostalih sličnih proizvoda.

No, nutricionisti tvrde da to nije dovoljno, već da treba utjecati na djecu da jedu što raznolikije i zdravije kako bi potrebe njihova organizma bile u potpunosti zadovoljene.

Donosimo popis najvažnijih vitamina i minerala koji su neophodni za zdrav rast i razvoj, a potrebno ih je u dječji organizam unositi putem zdravih, svježih i raznolikih obroka. Kada birate namirnice, uvijek pokušajte saznati njihovo podrijetlo. Ne treba uopće napominjati da su one iz domaćeg uzgoja bolje od kupovnih namirnica iz supermarketa.

Vitamin A

Zašto ga je potrebno konzumirati? Esencijalni je nutrijent u ljudskom tijelu. Jedan je od najvažnijih vitamina za zdrav rast i razvoj, razvoj kostiju, zdravu kožu i zdrav vid, ali i imunitet. Vitamin A upravo je idealan za hranjenje i njegu kože. Opskrbljuje tijelo energijom.

Gdje se nalazi? Nalazi se u mrkvi, naranči, kupusu, kelju, bundevama, ribi, jetri, jogurtu, mlijeku i siru.

Vitamin C

Zašto ga je potrebno konzumirati? Jača imunitet, pomaže kod razvoja zdravih i snažnih mišića i kože. Dokazano pomaže u liječenju bronhitisa, modrica, prehlada, infekcija i rana. Djeca bi na dan trebala uzimati 60 – 100 miligrama ovog vitamina.

Gdje se nalazi? Obilje vitamina C nazali se u naranči, limunu, jagodama, papriki, kiviju, špinatu, mangu, borovnicama, ribizlu, krumpiru i brokuli.

Vitamin D

Zašto ga je potrebno konzumirati? Pogoduje razvoju kostiju i zuba, te smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava. Također pomaže kod apsorpcije kalcija u organizmu.

Gdje se nalazi? Nalazimo ga u mlijeku i ostalim mliječnim proizvodima, jajima, lososu, srdelama, teletini, šampinjonima. No, važno je i znati da je najveći izvor vitamina D – sunce i nije naodmet izlagati se suncu barem 15 minuta dnevno.

Kalcij

Zašto ga je potrebno konzumirati? Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Od 1 – 1,5 kilograma kalcija sadržanog u ljudskom organizmu, 99% nalazi se u kostima i zubima. Stoga je u dječjem razvoju neophodan za zdravi razvoj kostiju i zubiju. Osim toga, vrlo je važan za zgrušavanje krvi te prijenos živčanih impulsa.

Gdje se nalazi? Najviše kalcija nalazi se u mliječnim proizvodima, a osim toga dobar izvor kalcija su i sardine, losos, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi.

Željezo

Zašto ga je potrebno konzumirati? Željezo u organizmu iznimno je važno za rast i razvoj zdravih krvnih stanica. Željezo je mineral koji nosi kisik od crvenih krvnih stanica do tkiva i mišića. Organizmu je nužno za zdravo funkcioniranje i sveukupno zdravlje.

Gdje se nalazi? Željezom je bogato meso, grah, zobene pahuljice, jetrica, špinat, ali i tamna čokolada.

Omega – 3 masne kiseline

Zašto ih je potrebno konzumirati? Povećavaju rast, razvoj i zdravlje mozga i pomažu kod koncentracije. Omega – 3 masne kiseline posebna su skupina unutar nezasićenih masnih kiselina. Pripadaju esencijalnim nutrijentima i potrebne su za život, a tijelo ih ne može samo proizvesti.

Gdje se nalaze? Prvenstveno u ribi (losos, te sardine i skuša) i u nekim morskim plodovima. Osim u ribi prisutne su i u sjemenkama konoplje, lanenim sjemenkama, orasima, kiviju i domaćim kokošjim jajima.