Osobe koje su počele koristiti mobitele prije 20. godine, imaju pet puta veće šanse razviti maligni tumor na mozgu, tvrdi međunarodna grupa znanstvenika koja je proučavala efekte elektromagnetskog polja i radijskih frekvencija na stanice i ljudsko zdravlje.

Tim je ispitivao rezultate 15 odvojenih istraživanja u šest različitih zemalja te je objavio svoja otkrića u časopisu Pathophysiology. Znanstvenici su također pozvali države svijeta da prihvate strože sigurnosne standarde za korištenje mobitela te da se istaknu upozorenja o potencijalnim opasnostima zračenja mobitela, posebno kad su djeca u pitanju.

Dr. Lennart Hardell, onkolog sa Sveučilišne bolnice u Švedskoj, otkrio je da se nakon jedne ili više godina korištenja mobitela, rizik od obolijevanja povećao za 5.2 puta kod osoba koje su mobitel počele koristiti prije 20. godine života. Kod onih koji su mobitel počeli koristiti kao odrasle osobe, rizik od obolijevanja, odnosno razvoja malignog tumora na mozgu, bio je za 1.4 puta veći.

“Ono što iskače je veza dugotrajnog korištenja mobitela i razvoja bolesti”, izjavio je dr. David Carpenter, direktor Instituta za zdravstvo i okoliš na Sveučilištu u Albanyju te koautor izvještaja. “Dokaz, kako ga ja vidim, je prilično jak da bi trebala postojati javna upozorenja, trebale bi postojati korisničke upute, kojih za sada u Kanadi, Americi i drugim razvijenim zemljama nema”.   

“Vidim da se suočavamo s velikim problemom u budućnosti zbog činjenice da mala djeca svakodenvno koriste mobitele, te nas možda očekuje prava epidemija moždanih oboljenja, kao što nam se dogodilo s rakom pluća i pušenjem”, dodaje dr. Carpenter.  

Službeno mišljenje većine vladinih agencija zaduženih za praćenje rizika po javno zdravstvo koje donosi radijacija iz mobitela, kao i mišljenje industrije mobilni telefona jest da nema dovoljno dobrih dokaza da mobiteli predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. S druge strane, znanstvenici konstantno istražuju, a zdravlje se i dalje konstatno stavlja pod upitnik.