Migrene su više od jakih glavobolja. Radi se o ekstremnoj boli s mučninom i mnogim drugim popratnim simptomima. Još uvijek nije rasvijetljeno što je uzrok tih jakih glavobolja, ali je medicina ipak otkrila koje su navike ili postupci okidač za njezinu pojavu.

Osim boli u glavi, migrena se povezuje s mnogim drugim poremećajima kao što su depresija, fibromialgija (bolest praćena bolovima u mišićima, nesanicom i iscrpljenošću) pa čak i s pretilošću. Iako najčešće pogađa odrasle, migrena se može javiti i u dječjoj dobi kada ju je malo teže detektirati zato što se često manifestira s netipičnim simptomima.

Simptomi migrene kod djece podudaraju se u jednom dijelu sa simptomima koji pogađaju odrasle. No, s obzirom na to da se kod djece bol manifestira na drugačiji način i djeca je drugačije proživljavaju i opisuju, važno je te simptome prepoznati što ranije kako bi se djetetu pružila pomoć u olakšavanju simptoma migrene.

Kod djece mlađe od 10 godina, posebno kod dječaka, migrena se javlja u čak 10% slučajeva. No često bol u glavi nije najdominantniji simptom. Migrena se može prepoznati i prema sljedećim simptomima:

– mučnina i povraćanje koji nemaju virusno-bakterijski uzrok i ne može ih se objasniti nekim konkretnim uzrokom
– bol u abdomenu
– vrtoglavica

Uz navedeno, kod napadaja migrene dolazi i do iznenadnih promjena u ponašanju:

– osjetljivost, odnosno iritabilnost
– žudnja za hranom ili nagli gubitak apetita
– osjetljivost na dodir, zvukove i/ili mirise

Kad se jednom dijagnosticira, tretiranje migrene kod djece provodi se na više razina. Liječnici znaju da je okidač za migrenu premalo sna ili nedostatak sna. Stoga “liječenje” počinje uvođenjem stroge i dosljednje discipline i rutine kad je odlazak u krevet u pitanju. Djeci mlađoj od 10 godina treba barem 9 sati kvalitetnog sna, no mnogima treba i više kako bi smanjili napadaje migrene.

Osim rutine spavanja, djeci se preporučuje i balansirana prehrana bez preskakanja obroka, a bogata Omega-3 masnim kiselinama, riboflavinom i magnezijem. Važan je i unos dovoljno tekućine i stalna hidratacija organizma. Naime, 6-8 čaša vode dnevno dokazano umanjuje jačinu migrena i smanjuje učestalost pojave te jake glavobolje. Liječnici također savjetuju izbjegavati rafinirani šećer (slatkiše, sokove i sl.) te masne i slane grickalice.

Neki su liječnici skloniji biljnim nadomjescima koji mogu umanjiti jačinu migrene. To su: biljka repuh, magnezij, riboflavin (vitamin B2), koenzim Q10, biljka povratić (lat. Tanacetum parthenium). Uz biljne dodatke savjetuje se i meditacija (s dubokim disanjem na nos) ili joga za djecu. Iz dječje svakodnevice treba ukloniti i duge sate pred ekranom TV-a, računala, mobitela ili tableta.

Zadnja opcija su lijekovi nakon liječničke dijagnoze migrene, no većina njih, kao i kod odraslih samo umanjuje simptome i bolove. Ne postoji lijek protiv migrene, niti lijek koji bi izliječio migrenu. Obzirom da su lijekovi protiv bolova uzrokovanih migrenom vrlo jaki, bolja opcija je prevencija i prirodni pristup te u krajnjem slučaju i uz strogi liječnički nadzor davanje tableta protiv bolova i injekcija protiv mučnine. U svakom slučaju treba potražiti liječničku pomoć ako sumnjate da su iznenadne glavobolje popraćene drugim simptomima posljedica migrene kod vašeg djeteta.