Magareće mlijeko posljednjih je godina u središtu pozornosti mnogih roditelja čija djeca imaju problema s alergijama i česte upale dišnog sustava praćene kašljem, ali i stručnjaka koji ga nazivaju dragocijenim, hranjivim i ukusnim nektarom čije višestruke blagodati polako otkrivaju kroz razna istraživanja. Tako je otkriveno da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i da je izvrsna i najbolja zamjena za kravlje mlijeko. Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro prihvaćaju magareće mlijeko koje je ukusno, slatkasto, hranjivo i ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

Što se skriva u magarećem mlijeku?

Magareće mlijeko s jedne strane ima vrlo nisku razinu “loših” zasićenih masnoća, a s druge strane vrlo visoke razine “dobrih” i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a  djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Možda najvažnija njihova blagodat kad su djeca u pitanju jest da smanjuju razine kolesterola u krvi, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Magareće mlijeko bogato je kalcijem, a svi dobro znamo koliko je kalcij djeci potreban u odrastanju. U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, poznatiji i kao “antibiotik tijela” zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka, jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije te najsličnije majčinu mlijeku, kako smo već naveli u uvodu.

Zanimat će vas da magareće mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u ovom hladnijem periodu je i ta da jača imunitet kod djece i odraslih.

Bye-bye alergijama

Sve je veći broj djece, osobito u industrijaliziranim područjima i gradovima, koja pate od raznih alergija. Jedna od najčešćih je alergija na laktozu ili jednostavnije rečeno – alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Tradicionalna zamjena za kravlje mlijeko je kozje i ovčje mlijeko, no u 90% slučajeva djeca su alergična i na njih zato što su alergeni isti. Česta alternativa roditeljima je i sojino ili rižino mlijeko no nekima ne odgovara što su biljnog podrijetla. Sve veći broj ih pribjegava laganom, slatkastom i ukusnom magarećem mlijeku koje djeca doista vole piti.

Recept naših starih

Pijenje magarećeg mlijeka nije neka novotarija modernih vremena. Naši stari, osobito u područjima u kojima je magare domaća životinja, oduvijek piju magareće mlijeko. Još u 5. stoljeću prije Krista je, Hipokrat, otac znanstvene medicine, pripisivao magareće mlijeko za mnoga oboljenja. Vjerojatno upravo zbog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja u probavnom sustavu.

Grci su naveliko davali magareće mlijeko svojoj djeci, a u Rimskom carstvu za njim su se pomamile žene i koristile ga za njegu kože. I sama Kleopatra navodno se kupala u magarećem mlijeku kako bi održala mladost i ljepotu. Sve do sredine 19. stoljeća magareće mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a onda je primat lagano počela preuzimati industrija kravljeg mlijeka, jer su i potrebe za mlijekom postale sve veće.

Dragocjena tekućina u malim količinama

Magarice nisu nikada bile uzgajane da budu mašine za proizvodnju mlijeka, pa ga je dosta teško proizvesti. Izdajati je treba pažljivo, jer svaka oduzeta kapljica magarećeg mlijeka znači manje hrane za njezinog magarčića (pule) koji sisa otprilike svakih 15-30 minuta. Dnevno se magarici smije uzeti od 0,2 dcl do 0,5 dcl mlijeka.

To su razlozi zbog kojih je magareće mlijeko prilično skupo. Cijena mu je 400 kn za 1 litru (smrznuto) ili 600 kn za litru svježeg mlijeka, ali se kupuje u manjim dozama. Mlijeko se može nabaviti u zaleđenom stanju, zbog duljeg vremena upotrebe. Smrzavanje mlijeka ne utječe na gubitak ljekovitih tvari.

Gdje kupiti magareće mlijeko u Hrvatskoj?

Na farmi magaraca “Magare” u Ivanić Gradu, kojeg vode Neven i Katarina Ciganović možete kupiti magareće mlijeko za sebe ili svoje mališane. Mnogi roditelji već su im ukazali povjerenje, a njihova svjedočanstva i iskustva možete pročitati ovdje. Više o mlijeku potražite na njihovim web stranicama – www.magare.hr

Osim mlijeka, vlasnici farme proizvode i potpuno prirodnu kozmetiku, kreme za lice, balzame i sapune od magarećeg mlijeka.

Krema za lice od magarećeg mlijeka

Nakon skoro godinu dana na farmi magaraca Magare završili su s testiranjem i usavršavanjem potpuno prirodne i kvalitetne kreme za lice od magarećeg mlijeka.

Krema je bez ikakvih aditiva, konzervansa, emulgatora i umjetnih mirisa. Bijele je boje, bez ikakvog mirisa i čuva se u hladnjaku.

Uz visok postotak magarećeg mlijeka krema je oplemenjen nevenom, stolisnikom, maslačkom i čičkom, koji međusobnim prožimanjem njeguju i štite Vašu kožu.

 

 

 Krema je idealna za:
– svakodnevnu njegu lica i tijela
– suhu kožu
– ispucalu kožu
– akne i prištiće
– razna crvenila kože
– psorijazu
– seboreični dermatitis

Sapun od magarećeg mlijeka

Ovaj ručno rađeni sapun je sastavljen od biljaka koje su brižljivo ubrane ili kupljene od provjerenih proizvođača sa eko certifikatom.

Uz visok postotak magarećeg mlijeka sapun je oplemenjen nevenom, stolisnikom, maslačkom i čičkom, koji međusobnim prožimanjem njeguju i štite Vašu kožu. Visok udio magarećeg mlijeka i kvalitetna biljna ulja omogućavaju koži dobru opskrbljenost masnim kiselinama, vitaminima A, E i F.

Zahvaljujući takvom sastavu, sapun od magarećeg mlijeka je odličan za čišćenje kože i prirodni je zatezač. Idealan je za sve koji imaju osjetljivu kožu sklonu osipima, upalama i isušivanju. Pomoći će kod psorijaze i seboreičnog dermatitisa.

IGRA DARIVANJA – DOBITNICI

Farma magaraca “Magare” i obitelj Ciganović daruju čitatelje Klinfo.hr portala svojim kremicama i sapunima od magarećeg mlijeka. Sve što ste trebali je napisati nam koji biste proizvod željeli i zašto te svoje kontakt podatke.

DOBITNICI KREME ZA LICE OD MAGAREĆEG MLIJEKA
Natalia Katičić, Zagreb
Vanja Zorić, Dugo Selo
Nikolina Pranjković, Stupnik
Helena Stančić, Zagreb

DOBITNICI SAPUNA OD MAGAREĆEG MLIJEKA
Tomislav Mirosavljević, Slavonski Brod
Marija Kunac, Nuštar
Sanja Miljević, Zagreb
Branko Klemenčić, Rakov potok

Dobitnicima će nagrade biti poslane poštom na adresu koju su naveli u prijavi. Ne zaboravite kremice držati u hladnjaku, jer su bez konzervansa i aditiva!

HVALA SVIMA NA SUDJELOVANJU U IGRI DARIVANJA!