Počela je sezona virusa i prehlada, a jedna od najčešćih bolesti tijekom jeseni i zime je laringitis. Laringitis ili krup je upala sluznice grla tj. dijela dušnika u kojem se nalaze glasnice. U većini slučajeva uzrokovan je virusnom infekcijom te uglavnom pogađa djecu od šest mjeseci do šest godina života.

Simptomi slični prehladi

Početni simptomi nalikuju simptomima prehlade. Pojavljuje se blago do umjereno povišena temperatura, sekret iz nosa, grlobolja, a postupno se razvijaju simptomi promuklosti i promukloga kašlja nalik lavežu psa. Kod manjega broja mališana simptomi su izraženiji. Kašalj je intenzivan, djeca su jako promukla, a disanje može biti čujno i otežano. U dječjoj dobi akutni laringitisi su učestaliji, nerijetko recidiviraju, a napadi obično prestaju u predškolskoj dobi.

Najgora je noć

Tijekom noći simptomi laringitisa su najizraženiji. Dijete se zna po noći probuditi jer ne može disati i “ubija” ga kašalj. Zbog tih simptoma djeca se nerijetko uplaše pa ih je prvenstveno najvažnije smiriti. Dijete treba postaviti u položaj s povišenim gornjim dijelom tijela te iskoristite svaki način za koji znate kako bi ga umirili.

Terapija

U većini slučajeva simptomi akutnog laringitisa su blagi i ne zahtijevaju posebno liječenje. Bolest obično traje nekoliko dana i povlači se sama od sebe. Dovoljno je da dijete miruje, pije dosta tekućine te po potrebi koristi antipiretike, lijekove za snižavanje tjelesne temperature. Zbog mogućnosti isušivanja dišnih puteva je preporučljivo osigurati dovoljno vlage u zraku.

Budući da se najčešće radi o virusnoj infekciji, uzimanje antibiotika se ne preporučuje. Napadi akutnih laringitisa nerijetko se znaju povezati i s alergijom, iako za to nema jasnih dokaza pa se liječenje antihistaminicima (lijekovi koji se koriste u liječenju alergijskih bolesti) isto tako ne preporučuje.

Kada treba posjetiti liječnika?

U slučaju kad promuklost kod djeteta traje više od dva tjedna, dijete piskuta ili bučno diše, ima problema s gutanjem ili disanjem ili pak temperaturu veću od 39,4 °C. Ukoliko se dijete bori s blagim simptomima laringitisa, pomoć potražite u prirodnoj ljekarni. Donosimo vam nekoliko tradicionalnih lijekova za ublažavanje kašlja o kojima se možete informirati OVDJE.