Jedva smo dočekali sezonu kupina, tih kiselkasto-slatkih bobica tako neobično tamne boje. U prošlosti, u mitologijama mnogih naroda nisu ih smatrali baš dobrohotnim bobičastim voćem, zbog soka koji je simbolizirao krv i trnovitog divljeg grmlja koje je predskazivalo zloćudne posljedice. No danas znamo da je kupina jedna od najzdravijih namirnica i svakako je preporučujemo i velikima i malima, jer u maloj kupini nalaze se velike dobrobiti za naš organizam.

Kupine rastu, često doista “na divlje”, u mnogim dijelovima svijeta te dozrijevaju od sredine srpnja. Volimo ih u raznim pitama, tortama i kolačima, u pekmezima i džemovima, u likerima i vinu, ali ipak najviše svježe.

Osim užitka koje pružaju za naše nepce, dobro ih je jesti i zbog niza benefita koje imaju na naš organizam – od probavnog sustava do preventivnih mjera za mnoge bolesti.

Jedite kupine jer one:

Poboljšavaju zdravlje i rad probavnog sustava
Kupine sadrže topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna pomažu crijevima da lakše apsorbiraju višak vode, što povećava obujam stolice, a time je čine češćom i redovitijom. Ukoliko patite od zatvora ili neredovitih stolica, kupina je pravo voće za vas.
One sadrže tanin koji umanjuje upalna stanja u probavnom sustavu, pomažu u liječenju hemeroida i drugih poremećaja probavnog sustava.

Pomažu u liječenju raka
Kupine su prirodni izvor fitokemijske elagične kiseline (poznatije kao antioksidans). Prema istraživanjima Američkog centra za liječenje karcinoma, elagična kiselina nudi obečavajuće nove lijekove protiv nekih vrsta raka. Tijekom laboratorijskih istraživanja, pokazalo se da elagična kiselina usporava rast malignih tumora i ubija stanice raka u tijelima laboratorijskih životinja. Isto tako, ova kiselina uravnotežuje hormon estrogen koji se povezuje s rakom dojki. Potrebno je još studija kako bi se otkrio potpuni potencijal elagične kiseline kod liječenja raka u ljudi.
Ono što je sigurno je da se kupina nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanasa koji djeluju preventivno protiv karcinoma, jer razbijaju slobodne radikale koji napadaju zdrave stanice u našem organizmu.

Smanjuju kolesterol
Kolesterol, kojeg još zovu i tihi ubojica, sve je veći problem i među djecom zbog nezdrave prehrane i premalo kretanja. Pektin i topiva vlakna u kupinama smanjuju loš kolesterol u organizmu. Studija još iz 1987. godine koju je proveo dr. James Cerda na Sveučilištu u Floridi potvrdila je da se nakon četiri mjeseca konzumiranja namirnica bogatih pektinom, kod ljudi u prosjeku smanjuje kolesterol za 9%, a pojedinci su ga smanjili čak i za 19%. Osim pektina, isti učinak na smanjenje kolesterola imaju i topiva vlakna.

Pomažu kod prehlade
Kupine su bogate vitaminom C i jedna šalica kupina zadovoljava pola dnevne potrebe za tim vitaminom. Već je odavno poznato da ovaj vitamin djeluje preventivno protiv prehlada, a smanjuje i njihovo trajanje – kod djece za 14%, a kod odraslih za 8%. Vitamin C iz kupina, u organizmu djeluje kao antioksidans, štiti cjelokupni imunitet i smanjuje rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma. Osim vitamina C, kupine obiluju vitaminima A, E i K te magnezijem i vlaknima.

Osiguravaju zdravlje srca i krvnih žila
Osim što smanjuju kolesterol, kupine sadrže magnezij koji opušta arterije i krvne žile te na taj način pomaže krvi bogatoj kisikom da lakše prođe do srca. Magnezij također sprječava slobodne radikale da oslabljuju srčane mišiće i na taj način djeluje preventivno protiv srčanog udara.

Djeluju preventivno protiv gihta
Giht, bolna upala zglobova, nastaje zbog povećanih razina urinarne kiseline u krvotoku. Osim gihta, posljedica mogu biti i bubrežni kamenci. Upravo C vitamin iz kupina pomaže u reguliranju i smanjenju urinarne kiseline u krvi i na taj način djeluje preventivno protiv gihta.

Smanjuju upalna stanja
Osim svega navedenog, kupine sadrže dragocjeni sastojak zvan antocijanin. On daje kupini tamnu boju, ali i smanjuje upalna stanja u organizmu, a posebno upale u probavnom sustavu.

Kožu čine zdravijom
Već spomenuta elagična kiselina, štiti kožu koja je često izložena ultraljubičastim zrakama te pomaže u obnovi kože opečene suncem. Iako su istraživanja još u tijeku, čini se kako vitamin C kojim kupine obiluju, usporava starenje kože i nastanak bora.

Poboljšavaju zdravlje očiju
Vitamin C koji u kupinama funkcionira kao antioksidans, a organizam ga koristi za jačanje imuniteta, ujedno smanujuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja je jedan od najčešćih uzročnika sljepoće kod ljudi starijih od 50 godina.

Olakšavaju menstrualne tegobe
U kupinama se nalazi i fitoestrogen ili prirodni biljni estrogen koji može pomoći u olakšavanju predmenstrualnih bolova, ublažavanju nadutosti i valunga.

Djeluju preventivno protiv dijabetesa
Oko 30% dnevno preporučene doze vlakana nalazi se u samo jednoj šalici kupina. Vlakna u crijevima pomažu u razgradnji hrane na najsitnije dijelove, odnosno reguliraju probavu jednostavnih šećera na način da razine šećera u krvi drže u normalnim omjerima.

Osiguravaju zdravlje kostiju
Kupine su dobar izvor vitamina K, a jedna šalica ovih bobica pokriva 36% dnevne preporučene potrebe tog vitamina. Naš organizam pomoću vitamina K zgrušava krv te apsorbira kalcij potreban za zdravlje kostiju.

Kupine su odličan izbor nakon vježbanja, jer vraćaju potrebne minerale i vitamine, a visoko su na listi namirnica svima onima koji žele skinuti nakupljene kilograme na zdrav način.

Jedna šalica svježih kupina sadrži 62 kalorije, 1 gram masnoća, 15 g karbohidrata, 8 g vlakana, 2 g proteina i samo 1 mg soli.

Vjerujemo da smo vas nagovorili i da će kupine i njihov fini sok cijelo ljeto prljati ručice i robicu vaših mališana.