Godinama se postavljalo pitanje u medicinskim krugovima da li je poremećaj hiperaktivnosti rezultat toga da se mozak djece razvija sporije od mozga “normalne” djece ili se razvija drugačije? Istraživači sa National Institute of Health Study iz SAD-a pokušali su na to dati odgovor.

Oni su nakon posljednjeg znanstvenog istraživanja zaključili da se mozak djece sa poremećajem hiperaktivnosti razvija sporije. Posebno se to odnosi na centre zadužene za djelovanje, pažnju i kontrolu. Zrelost u spomenute djece u prosjeku kasni oko tri godine. Ukoliko “normalno” dijete razvije zrelost do 7 godine, dijete s poremećajem hiperaktivnosti dostiže je u 10. godini.

Poremećaj hiperaktivnosti pogađa 8 do 10% djece školske dobi. Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica i nitko ne zna zašto. Djeca su hiperaktivna, djeluju bez prethodnog razmišljanja i imaju problema s pažnjom, odnosno ne mogu se dugo fokusirati na jednu stvar. Isto tako, teško im je sjediti za stolom i učiti.

Kada su maleni, većina djece je hiperaktivna i ponašaju se na opisani način, ali problem nastaje kada krenu u školu i kada se ponašanjem počinju razlikovati od druge djece. To utječe i na njihov školski uspjeh, ali i na socijalizaciju s drugom djecom.


Što kaže novo istraživanje?

Znanstvenici su pronašli važnu informaciju koja ih navodi na mišljenje da se mozak djece s poremećajem i “normalne” djece razvija potpuno isto, samo se mozak hiperaktivne djece razvija sporije.

Taj podatak ranije nije bio poznat jer se u istraživanjima koristio isključivo uređaj za magnetsku rezonancu mozga, koji može istovremeno obuhvatiti samo jednu sliku. No za ovu konkretnu studiju korištene su višestuke snimke mozgova djece, snimane u pravilnim razmacima kroz njihovo odrastanje. Snimke su kasnije sakupljene i uspoređivane u Institutu.

Snimke su mjerile promjene na moždanoj kori tj. u sivoj tvari kod stotina djece i tinejdžera, od kojih je polovica imala dijagnsticiran poremećaj hiperaktivnosti, a polovica nije. Rezultati analize su pokazali da se zrelost moždane kore razvijala sporije kod sve djece s poremećajem koja su sudjelovala u istraživanju.

Ono što se zadnje razvijalo i sazrijevalo kod djece s poremećajem hiperaktivnosti bili su centri za kontrolu djelovanja i pažnje.

Postoji niz zbunjujućih mitova i predrasuda vezanih uz poremećaj hiperaktivnosti, ali ono što roditelji moraju znati jest da njihovo dijete nije manje inteligentno ili sposobno i da će prerasti s godinama poremećaj manjka pažnje. Mozak djece sa poremećajem hiperaktivnosti razvija se normalno, samo nešto sporije.

(JK, Izvor: Health Jornal)