Pravovremeni početak posjećivanja zubara preduvjet je oralnog zdravlja djece. Stoga je važno s redovitim kontrolama krenuti što ranije. No, što kada odlazak zubaru preraste u strah? Bučne naprave i bol koja je prisutna prilikom popravka zubića, svakako svakim odlaskom produbljuju taj strah, i postaju prava noćna mora djeteta. Kako se s njime boriti i pomoći mališanu da postane opušteniji na zubarskom stolcu?

Krenuti što ranije

Na prvi pregled kod zubara ne bi trebalo dugo čekati. Poželjno je prvi puta posjetiti zubara čim prvi zub u potpunosti izbije. Zubar će vam najbolje objasniti kako najbolje zaštititi djetetove mliječne zube od pojave karijesa, a samim time i stresnih odlaska na pregled.

Pripremite teren razgovorom

Prilikom prvog odlaska, dijete će gotovo sigurno osjetiti da se sprema nešto na što nije naviknulo. Djetetu objasnite gdje idete, ali neka objašnjenje ide isključivo u smjeru da idete provjeriti jesu li svi zubići u redu. Riječi poput „popravak“ ili “karijes“ trebalo bi izbjegavati, budući da će samo potaknuti djetetova potpitanja, a samim time i šanse za strah i prije samog odlaska. Riječi poput „bol“ su isto zabranjene – ako i dođe do zahvata koji može biti neugodan, liječničko osoblje će na licu mjesta mališanu objasniti što da očekuje, a za to već vjerojatno imaju i već „uhodane“ riječi koje dijete neće toliko preplašiti.

Priprema kroz igru

Ponekad je, umjesto razgovora, dovoljna i jednostavna igra, i to ona klasična – zubara. Odvojite sat vremena i s djetetom se pretvarajte da ste pacijent i zubar. Pomozite mališanu i da ispred ogledala prouči svoje zubiće, te ih izbroji. Neka se i on potom uživi u ulogu zubara. Nakon što je igra gotova, objasnite mu da će pravi zubar činiti isto to – obaviti detaljniji pregled, kako bi se i on uvjerio da je sa zubima sve u redu. Čak i ako neće u potpunosti nestati, strah od odlaska zubaru bi se nakon ovakve igre trebao smanjiti.

Podmićivanje nije rješenje

Iako se svaki roditelja barem jednom našao u situaciji u kojoj djetetu obeća nešto kupiti u zamjenu za dobro ponašanje (u ovom slučaju kod zubara). Ako unaprijed krenete s obećanjem da ćete mu kupiti, primjerice, omiljenu igračku ako kod doktora ne bude suza, možete učiniti kontraefekt, a da toga niste niti svjesni. Samo spominjanje plakanja, kod djeteta može razviti strah od odlaska. A da ne spominjemo pouku koje dijete izvlači iz toga da dobro ponašanje uvijek donosi i materijalnu korist.

Međutim, kada je pregled gotov, nikako ne propustite pohvaliti svog mališana s nekoliko lijepih riječi.