Roditelji žele da njihova djeca jedu zdravo iz vrlo jednostavnog razloga što je zdrava prehrana zalog za zdrav razvoj i dug život. Stoga je vrlo važno prilikom kupovine hrane bolje se upoznati s njezinim sastojcima na deklaracijama, jer ako na pakiranju piše da je nešto zdravo, to je često tek marketinška poruka koju demantiraju sitna slova na bijelim deklaracijskim naljepnicama.

Ako nemamo naviku čitati deklaracije na pakiranjima kad smo u šopingu, možda bismo mogli sljedeći put baciti pogled na naljepnicu koja puno govori o tome što ćemo zapravo servirati djeci.

 

Kako dešifrirati podatke na deklaraciji?

 

Mnogi proizvodi imaju na sebi tablicu s nutritivnim vrijednostima namirnice (obično na količinu od 100 g. Tablica donosi energetsku vrijednost, količinu ugljikohidrata, proteina i masnoća u proizvodu koji želite kupiti. Na nekima su navedene i količine vitamina i minerala te nekih drugih nutrijenata. Nutritivne vrijednosti zapravo govore koliko je neka namirnica bogata važnim prehrambenim elementima i koliko je kvalitetna.

 

Kako bi donosili zdravije prehrambene odluke, važno je da razumijemo što svaki pojedini nutritivni element znači za organizam, pa možemo lakše ograničavati, primjerice, nepotrebne šećere i masnoće u prehrani naše djece. Drugim riječima, prijatelji su nam proteini, vitamini, minerali i drugi spojevi važni za razvoj i funkcioniranje organizma, dok ćemo ugljikohidrate, soli i masnoće pokušavati izbjegavati zbog njihove siromašne nutritivne kvalitete.

 

Isto tako, treba imati na umu da proizvođači često mijenjaju količine pojedinih nutrijenata, pa je dobro s vremena na vrijeme provjeriti tablicu na pakiranju određenog proizvoda.

 

Na pakiranju se također nalazi popis sastojaka od kojih je napravljena određena namirnica. Sastojci su poredani prema količini u kojoj su zastupljeni u samom proizvodu, s time da će na prvom mjestu uvijek biti onaj sastojak kojeg ima najviše. 

 

Čitanjem sastojaka vrlo brzo ćemo otkriti jesu li šećer ili masnoće među prva tri glavna sastojka. Čitanje ovog dijela važno je i kod biranja namirnica za djecu koja su alergična na pojedine grupe hrane. Ako ste u nedoumici oko nekog sastojka, kvalitetne kompanije će na pakiranje staviti neki besplatni broj telefona koji se može nazvati za dodatne informacije o proizvodu. Iskoristite ga.

 


Kako koristiti pročitane informacije?

 

Dijete koje je u razvoju treba hranu koja će zadovoljiti njegove dnevne potrebe za energijom i nutrijentima. Kako bi to u kombiniranju hrane i serviranju obroka i postigli, donosimo nekoliko praktičnih smjernica:

 

– Ne kupujte hranu zato što je lijepo zapakirana. Skupi i lijepi proizvodi nisu nužno zdraviji i bolji. Dovoljno je da usporedite deklaracije dvaju istovjetnih proizvoda i već ćete uočiti razlike.

 

– Kada uspoređujete nutritivne vrijednosti različitih brandova, obratite pažnju na to koji ima više, odnosno manje ugljikohidrata i masnoća.

 

– Kod usporedbe se koncentrirajte na količniu od 100 g ili 100 ml. Količine nutrijenata navedene prema porciji ili pakiranju (GDA), zbunit će vas i nećete dobiti jasnu usporedbu.

 

– Uvijek je bolje uzeti proizvod koji osim proteina i energije ima i vitamine i minerale.

 

– Ne dajte se zavesti marketinškim porukama, jer proizvod na kojem piše da je “bez masnoća”, možda je krcat šećerima. Ili ako je “bez kolesterola”, možda je krcat nekim drugim štetnim masnoćama. Kada na pakiranju piše da je određena namirnica “izvor” minerala i vitamina, to ne znači da ste njezinim konzumiranjem zadovoljili sve dnevne potrebe, već najmanje 15% svih dnevnih potreba. Nadalje, oznaka “bez šećera” ne znači da u proizvodu doista nema ni grama šećera, već da sadrži manje od 0,5 g šećera na 100 g ili 100 ml namirnice.

 

– Na nekim će se tablicama nutritivnih vrijednosti nalaziti kolona s RDA vrijednostima. RDA (Recommended Daily Allowances) je standard kojim se propisuju preporučene dnevne količine vitamina i minerala za uravnoteženu prehranu. RDA vrijednosti izražavaju se u postotcima, a navode se u stupcu pored količine vitamina i minerala na deklaraciji određenog proizvoda.

 
Koje nutrijente dijete treba u dnevnoj prehrani?

 

Osim zdravijeg razvoja, uravnotežena prehrana može pomoći djeci izbjeći prekomjernu težinu, koja postaje epidemija u razvijenim zemljama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je preporuke za unos nutrijenata prema dobi djeteta koje vam mogu biti dobra smjernica u kombiniranju dnevnih obroka.

 

 

 

 

Zašto reći “ne” šećerima i masnoćama?

 

Osim spomenute prekomjerne težine, šećeri i masnoće krivac su za niz drugih bolesti od kojih sve mlađa djeca obolijevaju, a nekada su bile tipične samo kod odraslih. Namirnice koje sadrže nisku hranjivu vrijednost (nizak sadržaj bjelančevina, složenih ugljikohidrata, nezasićenih masnih kiselina, vitamina ili minerala) su hrana sa tzv. „praznim kalorijama“.
„Prazne kalorije“ znače hranu koja, osim energije, ne pruža gotovo nikakvu hranjivu vrijednost. U tu kategoriju ulaze sve slatke namirnice kojima je šećer glavnina sadržaja (gazirana pića, bomboni, razni industrijski slatkiši…), masne i slane grickalice, pržena „brza“ hrana, alkoholna pića i sl.
Drugim riječima, šećeri i masnoće daju energiju, ali osim toga gotovo nikakve hranjive tvari potrebne za rast i razvoj djece.