Jedna od povremenih, ali i najtežih roditeljskih zadaća jest djeci davati lijekove. Djeca ih ne vole i često se skrivaju, odbijaju otvoriti usta, pa čak se i fizički opiru kada dođe vrijeme da se popije tableta ili sirup.Stoga neki od nas pribjegavaju sili, prijetnjama ili potkupljivanju kako bi se uvjerili da će mališan popiti propisani lijek.

Mame i tate mogu se poslužiti u tavim situacijama jednim od sljedećih savjeta, kako bi djecu pridobili na suradnju vezanu uz uzimanje lijekova.

Educirajte djecu o lijekovima

Učenje o lijekovima može početi od trenutka kada dijete nauči govoriti. Ono što trebamo djeci objasniti jest da lijekovi ponekad imaju grozan okus, ali su ključni kada bolesna dječica trebaju ozdraviti. Uzimanje lijekova nešto je što svi ljudi, stari i mladi, moraju činiti kada se razbole.

Dozvolite im da oni vama daju lijekove

Dobar način kako biste im pokazali da uzimanje lijekova nije tako strašna stvar, jest dozvoliti djetetu da nama daje lijek kada nam treba. Uz strogi nadzor, naravno. Kada umanjimo veliku strku oko uzimanja lijekova, djeci pokazujemo da je to sasvim uobičajena stvar kada želimo ozdraviti.

Dajte im izbor kod uzimanja lijekova

Kako bi ih privoljeli na suradnju prije samog uzimanja lijeka, djeci treba dati određenu razinu slobode u izboru – tko će dati lijek, gdje i kada (a sve unutar razumnih rokova i izvedbe), koje slatkiše kasnije mogu dobiti da poprave okus i dr. To im na neki način daje osjećaj kontrole i osjećaj da su manje bespomoćni u rješavanju zadaće koju smatraju tako groznom.

Držite lijekove podalje od djece i na hladnom

Nije naodmet spomenuti da čuvanje lijekova u domu mora biti strogo kontrolirano od strane roditelja. Idealno ih je držati u nekom povišenom ormariću s ključićem.

Lijekove bi također trebalo držati na hladnom. Osobito će vam dobro doći rashlađeni sirup, jer na neki način umanjuje loš okus samog lijeka. Ukoliko sirup baš nikako ne prolazi kod mališana, dobro ga je pomiješati s nekom poslasticom kao što je sladoled, med ili jogurt. Ipak, ne miješajte sirup sa sokovima jer će on vrlo vjerojatno potonuti na dno čaše i neće biti popijen

Začepite nos kada uzimaju lijek

Predložite djetetu da prstićima začepi nos baš kao što to radi kad roni. Na taj način umanjit će se okus gorkog lijeka. Ipak, pazite da se dijete pritom ne zahlikne i ne prakticirajte ovu metodu s malenom djecom.

Koristite medicinsku špricu

Ukoliko dijete ima problema s gutanjem sirupa iz žličice, koristite medicinsku špricu. Prije nego tekućinu istisnete u usta, usmjerite je prema desnoj ili lijevoj strani, odnosno u stražnji dio obraza. Na taj način je teže tekućinu ispljunuti i lakše će otkliziti niz grlo.

Isperite okus lijeka

Ponekad samo voda nije dovoljna da bi se isprao okus gorkog lijeka. Stoga dozvolite djetetu da uz sebe ima svoje omiljeno piće ili kockicu čokolade. Pomaže i pranje zubi.