Od malena imate savršeni vid, a vaš suprug ili partner odavno je poznat kao “oko sokolovo”, pa smatrate da su male šanse da vaš mališan pati od slabog vida. Što prije prihvatite istinu o genima, odnosno što ranije primjetite simptome slabljenja vida kod djeteta, to ćete mu biti od veće pomoći.

Ako dijete ima problema sa svladavanjem školskog programa, možda je u pitanju slabiji vid. Dijete koje ne vidi jasno školsku ploču ili se ne može fokusirati na bilješke u knjizi i bilježnici, ubrzo će postati frustrirano. Mnogi problemi s vidom kod djece ostaju neprimjećeni, čak i tijekom redovitih sistematskih pregleda, pa bi roditelji i učitelji trebali pripaziti na niže navedene znakove koji bi mogli otkriti da mališan slabo vidi.

Ukoliko posumnjate, svakako zakažite pregled kod okuliste koji će u najkraćem roku odrediti dioptriju i pomoći mališanu da ponovno jasno vidi.

1. Škiljenje
Škiljenjem se postiže efekt sličan gledanju kroz mali otvor. Ono umanjuje veličinu gledanog objekta u pozadini mrežnice te privremeno izoštrava tj. popravlja mutnu sliku objekta, a jedan je od najočitijih znakova kratkovidnosti.

2. Naginjanje glave
Naginjanje glave može biti znak strabizma tj. anomalije položaja očiju, pri čemu oba oka nisu usmjerena na istu točku. Jedno oko gleda ravno naprijed (fiksira ) dok drugo oko bježi u stranu – najčešće prema nosu (“gleda u križ”). Pritom dijete može imati dvostruku sliku kada gleda dolje ili u određenom smjeru, a naginjanje glave umanjuje taj dvostruki prikaz slike gledanog objekta.

3. Sjedenje preblizu televizora
Osim sjedenja s nosom koji je gotovo na ekranu televizora, u ovu grupu simptoma spada i nisko položena, spuštena glava prilikom čitanja, a znak je kratkovidnosti. Približavanje objektu postavlja ga u područje jasnog fokusa te ga uvećava.

4. Gubljenje retka tijekom čitanja
Preskakanje redova ili gubitak riječi tijekom čitanja neke stranice, može biti znak problema s vidom. Krivac može biti astigmatizam ili već spomenuti strabizam.

5. Prekrivanje jednog oka rukom
Dijete koje ručicom prekriva jedno oko prilikom čitanja ili gledanja televizora, jednostavno nastoji isključiti iz procesa gledanja oko na koje ne vidi dobro. Nekorigiran problem vida na jednom oku može dovesti do razvoja slabovidnosti. Pokrivanje jednog oka može biti i znak dvostrukog prikaza tj. strabizma, ali i ozbiljnijih medicinskih problema kao što je katarakt (mrena).

6. Pojačano suzenje oka
Djeca često pate od stanja u kojem im se tijekom noći isušuju očne jabučice, a sve zbog toga što ne zatvaraju u potpunosti oči tijekom spavanja. Suhe oči pak izazivaju pojačano suzenje tijekom dana, koje smeta dobrom vidu.  

7. Češkanje očiju
Češkanje očiju znak je umora, ali i razni vrsta problema s vidom. Ono može biti znak alergijskog konjuktivitisa koji pak može uzrokovati probleme s vidom.

8. Praćenje slova prstom tijekom čitanja
Ovaj simptom nije uvijek znak da nešto nije u redu s vidom. Često si djeca pomažu prstićem kada uče samostalno čitati. Ipak, uzrok ponekad može biti slabovidnost (ambliopija) kod koje se događa da dijete ne može prepoznati slova, jer su mu ona na papiru sva izmješana.

9. Osjetljivost na svijetlo
Djeca sa divergentnim strabizmom, ponekad škilje na jedno oko kada su izložena jakom svijetlu.

10. Česte glavobolje
Djeca kod koje slab vid nije ispravljen naočalama ili lećama, često imaju glavobolje. Ona je najvjerojatnije rezultat velikog naprezanja kod djeteta kako bi si slike iz okoline učinio jasnijima.