Djeca ne vole igle. I točka. Zato ne čudi što djeca akupunkturu doživljavaju kao neugodan tretman i zahtijevaju prethodnu pripremu i edukaciju. Akupunktura je znanstveno dokazana metoda liječenja širokog spektra bolesti tijekom koje se specijalne igle zabadaju u strateške točke na tijelu. Koliko je akupunktura sigurna ili opasna za djecu? Prilično sigurna, kaže prva studija napravljena na tu temu.

U članku koji je objavljen u novom broju stručnog časopisa Pediatrics, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Alberti analizirao je 37 prethodnih studija, a koje su uključivale i djecu (starosti od 0-17 godina). Rezultati su pokazali da se temeljem dostupnih informacija “može kazati da ako su u iskusnim i stručnim rukama, pedijatrijska akupunktura jest sigurna za djecu”, u izjavi navodi dr. Sunita Vohra, autorica istraživanja.

“Postoji niz velikih prospektivnih studija na odraslima koji primaju akupunkturu, a s jednakim zaključcima i rezultatima”, dodala je dr. Vohra. Primjerice, u jednom istraživanju iz 2009. godine sudjelovalo je čak 220.000 odraslih, a samo kod njih 8,6% zabilježene su štetne posljedice. Kad su djeca u pitanju, taj postotak je oko 11%. Među najčešćim negativnim i neželjenim posljedicama akupunkture su: deformacija palca, oštećenje živca i infekcija. U samo jednom slučaju na svijetu, akupunktura je dovela do zaraze HIV-om i to kod 17-godišnjeg mladića iz Francuske. Iz tog razloga medicinska akupunktura zagovara suvremene medicinske principe i tehnike, što podrazumijeva rad samo s iglama za jednokratnu upotrebu.

U nekim slučajevima javljaju se blaže nuspojave kao što su: masnice (sitni podljevi), mučnina i osjećaj obamrlosti područja na kojem je došlo do uboda. Osim fizičkih posljedica, djeca su pokazivala i znakove straha i uznemirenosti u vidu plakanja.

Puno je više djece kod koje akupunktura ima pozitivno djelovanje. Vrlo je važno da se djetetu objasni što se događa, da ga se na neki način uključi u cijeli proces, objasni po koracima što će se događati, a kako bi dijete hrabrije i znatiželjnije pristupilo tretmanu. Dobra vijest je da se kod djece primjenjuje neagresivna metoda koja često nije ni bolna.

Vrlo je važno da akupunkturu obavlja školovani stručnjak i profesionalac iza kojeg stoji obrazovanje i iskustvo. Bilo bi dobro da zna raditi s djecom, odnosno da je osoba koja zna i može razgovarati s mališanima i brzo zadobiti njihove simpatije i povjerenje.

Akupunktura je metoda u kojoj pacijent doista počinje shvaćati da je on vlasnik i gospodar svog tijela te da je odgovoran za to tijelo. To shvaćaju i djeca te im treba ostaviti prostora da ostvare tu vezu s vlastitim tijelom i doprinesu ozdravljenju.

Mnogi stručnjaci za akupunkturu navode da su maleni pacijenti najčešće djeca onih roditelja koji su i sami isprobali akupunkturu te izlječili svoje boljke, pa imaju potpuno povjerenje u metodu. Djeca se najčešće liječe protiv glavobolja i migrena, probavnih smetnji i bolova u trbuhu, mišićno-koštanih problema, ali i od tjeskobe i depresije.

Ova studija nije se bavila otkrivanjem koliko je akupunktura uspješna u liječenju djece od najrazličitjih bolesti. Proučavala se sigurnost tretmana, a ne učinkovitost. Ipak, dobro je znati da su istraživanja započeta te se nadamo da ćemo uskoro dobiti odgovor i na to pitanje.