Koncept kojem je u današnje vrijeme teško vjerovati govori sljedeće – moguće je da su nam djeca previše čista. Dobro ste pročitali. Studija je pokazala da djeca danas žive u previše čistim, neka u gotovo sterilnim uvjetima, a to nije dobro za njihovo zdravlje. Svi ti sapuni, dezifinkatori ruku, vlažne maramice s dodatkom alkohola, sredstva za čišćenje, kozmetika i druga kemijska pomagala oduzimaju djeci priliku da se susretnu s “dobrim” klicama i mikrobima koje osnažuju njihov imunološki sustav.

Doduše, nova studija rađena je na miševima, ali je dokazala da njihova izloženost mikrobima jača imunitet, a rezultat je manje alergija i drugih bolesti vezanih na imunološki sustav, kao što su primjerice kolitis ili astma.

Znanstveni odjel bolnice Brigham and Women’s Hospital (BWH) u Bostonu zaposlio je grupu stručnjaka koji su se pozabavili takozvanom “hipotezom higijene”. Uspjeli su dokazati da djeca koja nisu izložena mikrobima u ranoj dobi mogu pokazivati veću sklonost razvoju nekih bolesti kasnije u životu. Manjak mikroba u organizmu djeluje na način da oslabljuje imunološki odgovor organizma.

Ukratko, važno je upoznati imunološki sustav od najranije dobi s mikrobima, kako bi se u potpunosti razvio. Kako to funkcionira?

Voditelji istraživanja dr. Richard Blumberg i dr. Dennis Kasper proučavali su miševe uzgojene u kontroliranim sterilnim uvjetima koji nisu dolazili u doticaj s mikrobima te su ih uspoređivali s miševim koji su živjeli u normalnim laboratorijskim uvjetima.

Osim toga, miševi su uzgajani tako da s vremenom razviju astmu i upalnu bolest crijeva s ciljem da se promatra reakcija njihova imunološkog sustava. Miševi koji su uzgajani u sterilnim uvjetima imali su više tzv. smrtonosnih invarijantnih T stanica (iNKT) u plućima i crijevima te su razvili ozbiljnije simptome bolesti.

“Ova studija pokazuje ključnu važnost pravilnog ugađanja imunološkog sustava pomoću mikroba u najranijem periodu života”, kazao je dr. Blumberg.

Rezultati studije ne sugeriraju roditeljima da djecu namjerno izlažu prljavštini ili infekcijama, već da ih ne drže pod staklenom kuglom. Nije nužno da djeca žive u sterilnim uvjetima. Neka jednostavno žive, a malo mikroba samo će ih učiniti otpornijima.